Proiectul aduce soluţii suplimentare de stimulare a reeducării în mediul penitenciar prin încurajarea activităţilor ce ar aduce venituri licite persoanelor private de libertate, chiar din timpul detenţiei, potrivit unui comunicat al MJ.
Astfel, va fi încurajată o reinserţie mai bună la finalul perioadei de executare a pedepselor, scopul urmărit fiind reducerea recidivelor.
Penitenciarele, centrele educative şi centrele de detenţie pot realiza venituri proprii din prestări servicii cu persoanele private de libertate în interiorul sau exteriorul locului de deţinere precum serviciile de spălătorie, auto, preparare hrană pentru arestații preventiv aflați în arestul poliției, precum şi pentru persoanele private de libertate din alte unităţi ale sistemului administraţiei penitenciare.
Noile măsuri legislative vin să stabilească un cadru de reglementare modern şi pentru veniturile obținute din valorificări de bunuri scoase din funcțiune, deșeuri, refacturarea utilităților pentru spațiile închiriate, subvenții pentru agricultură, garanții de participare, garanții de bună execuție, organizarea şi funcţionarea punctelor de desfacere ale popotelor şi bucătăriilor de unitate.
De asemenea, proiectul de lege stabileşte şi cadrul în care vor putea fi obţinute venituri din valorificarea produselor obținute din activitatea proprie, precum produse vegetale, produse animaliere, preparate din carne/lapte, produse de panificație și patiserie, mic mobilier, articole tâmplărie, precum si produsele de artă şi artizanat confecţionate de persoanele private de libertate în cadrul atelierelor ocupaţionale.
Veniturile obţinute în unităţile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor din munca persoanelor private de libertate sunt venituri neimpozabile din punct de vedere al impozitului pe profit și al taxei pe valoarea adăugată.
Proiectul de lege integral şi expunerea de motive se află pe site-ul Ministerului Justiţiei la link-ul: https://www.just.ro/proiect-de-lege-privind-finantarea-activitatii-administratiei-nationale-a-penitenciarelor-si-a-unitatilor-subordonate-insotit-de-expunerea-de-motive/
Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiţiei, str. Apolodor, nr.17, sector 5, Bucureşti, pe fax, la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail dean@just.ro.
Odată postată pe pagina de Facebook a MJ, propunerea ministrului Toader a născut controverse:
„Magazinele din penitenciare, unde se practică prețuri exagerate, vor avea de câștigat! Asta nu schimbă cu nimic faptul că în camerele de detenție nu există mese unde poți mânca. Plus că în acele chiuvete de la Jilava cred că s-a spălat și Corneliu Coposu. Faceți condiții mai umane de detenție… modernizați, faceți standarde UE (Uniunea Europeană – n.r.)”, a scris un user revoltat.
FOTO: Facebook.com
CITEȘTE ȘI… Editorial de Claudiu Săftoiu. Marea răbdare a Sfântului Sinod în cazul episcopului de Huși