Tot mai multi doctori sustin ca bautul unei cescute de cafea pe zi poate avea efecte benefice asupra organismului. In afara rolului sau de stimulator al sistemului nervos, aceasta bautura consumata cu moderatie poate preveni si o serie de alte afectiuni mai mult sau mai putin grave.
Oamenirea bea cafea inca din epoca de piatra
Cele mai multe plante ce contin cofeina au fost descoperite si folosite inca din Epoca de Piatra, adica aproximativ acum 600.000-700.000 de ani. Cafeaua era probabil cultivata si consumata pentru a inlatura oboseala, a stimula vigilenta si a imbunatati starea de spirit. La inceput e posibil sa fi fost consumata sub forma de pasta sau chiar boabe si abia mult mai tarziu s-a descoperit ca prin introducerea in apa fierbinte se pot obtine rezultate sporite. Primele insemnari referitoare la cafea au fost descoperite in niste documente din secolul al X-lea, de provenienta araba.
Pe de alta parte, exista dovezi ca inca din secolul al VI-lea cafeaua era cultivata si consumata in Etiopia. O legenda araba povesteste ca un tanar pastor de capre a descoperit virtutile stimulente ale tufelor de cafea cand caprele sale au mancat din acestea si au devenit foarte zburdalnice. Boabele de cafea mai erau mestecate inca in Africa secolului al XIX-lea.