Cafeaua de dimineata nu are capacitatea de a trezi organismul unui consumator regulat de bauturi pe baza de cofeina, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori britanici.
Cercetatorii de la Universitatea din Bristol au aratat ca in cazul unui consumator regulat de cafea aceasta bautura ajuta la calmarea simptomelor de sevraj care se dezvolta in timpul somnului din cauza faptului ca organismul nu mai are acces la acest stimulent, dar ca nu il face mai vigilent decat este in mod normal.
Studiul sugereaza ca doar persoanele care au evitat consumul de cafea pentru o anumita perioada devin mai alerte datorita cofeinei.
Doctorii spun ca nu este bautura revigoranta
În urma testelor s-a demonstrat ca persoanele care consuma in fiecare dimineata o bautura cu cofeina nu sunt mai alerte decat cele care nu consuma deloc astfel de bauturi.
Profesorul Peter Rogers, psihologul biolog care a coordonat acest studiu, a declarat: “Simtim o revigorare a organismului dupa ce bem o cana de cafea dimineata, dar acest lucru se intampla, probabil, inversarii simptomelor de sevraj”. “Vivacitatea mentala resimtita se datoreaza trecerii organismului la o stare normala si nu la una mai buna decat cea normala”, a spus profesorul.
Rogers a adaugat ca exista unele beneficii care apar de pe urma consumului de cafea, precum prevenirea declinului functiilor cognitive cauzat de inaintarea in varsta.
Cofeina poate reface ficatul
În cazul ficatului afectat de consumul excesiv de alcool, cafeaua duce la scaderea cu 22% a riscului de a dezvolta ciroza, este concluzia unui studiu american aparut la Chicago si citat de Reuters. Totusi, medicii nu prescriu cafeaua ca tratament.
“Datele vin in sprijinul ipotezei conform careia cafeaua contine substante care previn aparitia cirozei, mai ales a celei provocate de consumul excesiv de alcool”, indica studiul publicat in Archives of Internal Medicine. “Cafeaua este un compus complex cu multe ingrediente potential biologice active. Efectele sunt mai mari in cazul cafelei baute in amestec cu frisca, lapte sau zahar”, mai arata studiul.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!