Cafeaua, bucuria din fiecare dimineață – sau necesitatea, pentru cei care nu “fac ochi” până nu dau gata o ceașcă -, spune multe despre cel care o bea. E ca un test psihologic, susțin specialiștii. Ei știu, de exemplu, ce fel de om comandă un espresso și ce trăsături de caracter are un amator de cafe latte.
Nu doar psihologii, ci și cei care prepară și servesc cafele zi de zi, ajung să-și citească clienții ca pe niște cărți deschise. Cel puțin așa susține Dumitru, un fost dansator devenit barista (barman specializat în prepararea cafelei – n.r).
Citește și: Cafeaua: prieten sau dușman? Ce beneficii aduce consumul licorii negre și unde se ascund pericolele?
Dumitru se consideră acum un artist al cafelei si al aparatului de cafea, are cunostinte vaste despre cafea, prepară și ddecorează zilnic sute de bauturi și a-nvățat să-și citească fiecare client în funcție de ce comandă. “Esspreso sau cappuccino? Esti dintr-o bucată sau ești mai romantic”, susține Dumitru, care spune că simte cea mai mare satisfactie când clientela nu mai pune zahăr: “Înseamnă că le place cafeaua mea”.
Tânărul face acum orice pentru o ceașcă perfectă, dar prima ieșire în lume ca barista nu o va uita niciodată: “Eram dansator și m-am dus odată la unii și le-am zis că eu știu să fac cafea, pentru că am văzut pe facebook. Eu prăjesc, eu amestec, eu fierb… eu le fac pe toate!”.
În România, consumatorii sunt obișnuiți cu cafeaua bine prăjită, însă acest proces poate să facă mai mult rău decât bine. “Prăjim cafeaua medium sau chiar light, pe când cafenelele comerciale o prăjesc foarte bine, pentru că durează între 3 și 6 luni până se vinde și altfel s-ar râncezi”, susține importatorul Cătălin Velea.
Sursa video: stiri.tvr.ro
Citește și: 10 motive în plus pentru care ar trebui să bei cafea zilnic