Primele argumente în favoarea consumului de cafea vin chiar de la nutriţionişti: este o băutură plină de antioxidanţi (acei “agenţi speciali” care luptă împotriva radicalilor liberi, responsabili pentru îmbătrânirea organismului şi creşterea riscului de apariţie a unor boli grave), şi săracă în calorii (asta, dacă n-o “îmbunătăţeşti” cu zahăr, lapte sau frişcă).
Apoi, unele studii efectuate de cercetători din întreaga lume au scos la iveală faptul că vine la pachet cu o serie de beneficii pentru sănătate.
- Risc scăzut de AVC. Persoanele care beau între una şi 3 ceşti de cafea zilnic prezintă un risc de atac vascular mult mai mic decât cele care nu consumă deloc cafea. Asta, datorită antioxidanţilor menţionaţi mai sus, care se pare că sunt prezenţi în cafea în cantitate mai mare chiar decât în afine, care sunt campioane!
- Ţine diabetul la distanţă. Tot datorită antioxidanţilor, în special acidului clorogenic, cel mai cunoscut medicament natural împotriva obezităţii. Acesta creşte sensibilitatea celulelor la insulină şi reglează astfel nivelul glicemiei. Diabetul de tip 2 e mai puţin întâlnit la persoanele care beau între una şi 4 ceşti de cafea zilnic.
- Reglează funcţiile hepatice. Două ceşti de cafea pe zi reduc cu 43% riscul de a face ciroză şi alte boli de ficat. Iar un studiu recent, efectuat în Australia, arată că poate chiar să însănătoşească ficatul deja afectat de hepatita B şi C şi de steatoza hepatică (“ficatul gras”), o afecţiune care duce, în timp, la ciroză sau hepatocarcinom (cancer). În cadrul acestei cercetări, toţi bolnavii care au consumat trei ceşti de cafea zilnic au prezentat o îmbunătăţire a stării de sănătate. Explicaţia ar sta în faptul că această băutură stimulează producţia de enzime în ficat.
- E superbună pentru creier! Şi asta nu numai pentru că pare că ţi-l bagă, la propriu, în priză – ai observat că după ce bei cafea, parcă funcţionează mai bine, nu-i aşa?! Conform studiilor, cafeaua reduce cu până la 60% riscul de a dezvolta unele din cele mai teribile maladii neurodegenerative: Alzheimer, demenţă şi Parkinson. Cum se explică asta: antioxidanţii pe care îi conţine încetinesc degradarea celulelor şi ajută neurotransmiţătorii implicaţi în procesul cognitiv să funcţioneze mai bine. În plus, activând celulele cerebrale şi determinând vasele să se contracte, cafeaua te poate scăpa de durerile de cap.
- Ne fereşte de depresie. Conform cercetătorilor chinezi de la Universitatea din Qingdao, care au strâns date despre 400.000 de persoane, “consumul de cafea şi cafeină se asociază semnificativ cu o reducere a riscului depresiv”. Sunt recomandate, în medie, două ceşti pe zi.
- Previne cancerul de piele. Poate părea SF, dar chiar o face. Un studiu efectuat în Marea Britanie în urmă cu 4 ani a arătat că 3 ceşti de cafea băute zilnic scad riscul de carcinom bazocelular, cea mai întâlnită formă de cancer cutanat.
- Ne creşte performanţele sportive şi cognitive. În primul caz, deoarece furnizează acizii graşi necesari performanţei sportive. În al doilea, fiindcă blochează neurotransmiţătorii asociaţi cu somnolenţa şi ne face, aşadar, să devenim mai atenţi, receptivi la informaţii, rapizi în gândire şi logici în luarea deciziilor.
- Înlesneşte digestia. Cafeaua consumată după masă stimulează secreţia de salivă şi de suc gastric, înlesnind tranzitul intestinal şi digestia. Dacă adaugi la asta faptul că este diuretică şi stimulează totodată activitatea aparatului excretor, concluzia e simplă: te ajută să slăbeşti!
Acum să vedem şi care ar fi efectele negative ale consumului de cafea asupra organismului nostru…
- Creşte tensiunea arterială. Asta numai pe moment însă. Pe termen lung, antioxidanţii pe care cafeaua îi conţine activează oxidul nitric, un neurotransmiţător care are efect de calmare şi care determină, la nivel celular, o reacţie în lanţ, care face ca vasele de sânge să se relaxeze şi să se dilate. Astfel, presiunea arterială scade.
- Poate da insomnie. Dacă bei cafea târziu sau bei foarte multă, de-a lungul zilei, ai putea face noapte albă. Iar dacă asta se repetă, se va instala o stare de oboseală accentuată. Privarea de somn atrage după sine o pleiadă de afecţiuni, predispune la îngrăşare şi scurtează speranţa de viaţă.
- Agravează anumite boli. Dacă ai gastrită, suferi de colon iritabil ori de reflux esofagian, cafeaua nu-ţi face bine, pentru că agravează toate simptomele care-ţi creează neplăceri. Dacă eşti perfect sănătos/ sănătoasă, uită de mitul conform căruia cafeaua provoacă aciditate şi te poate îmbolnăvi de ulcer sau de gastrită! Un studiu efectuat în Marea Britanie infirmă această ipoteză, punând aciditatea crescută pe seama stresului, a unor afecţiuni deja instalate şi a consumului de mâncăruri picante.
- Împiedică absorbţia mineralelor. În timp, după ani de consum susţinut de cafea, ai putea prezenta o carenţă de magneziu, calciu, zinc sau fier. Fă-ţi analizele şi, dacă o să constaţi că valorile sunt sub medie, cere sfatul medicului de familie. Acesta îţi va prescrie, probabil, suplimente alimentare şi te va sfătui, logic, să bei mai puţină cafea.
- Duce la crize de fiere. Dacă te ştii cu vreo suferinţă biliară sau chiar cu calculi, ar fi bine să înlocuieşti cafeaua cu ceai. Cafeaua stimulează contracţia vezicii biliare şi aşa apar durerile sub coaste, în partea dreaptă.
- Exces = stres şi nervi. Un consum exagerat stimulează secreţia de cortizol, epinefrină şi norepinefrină, aşa-numiţii hormoni ai stresului. Urmarea: apare hipertensiunea arterială, te simţi ameţit( ă), se instalează o stare de nervozitate greu de controlat şi creşte de 4 ori riscul unui atac de panică.
E bine să fii moderat(ă)
Trăgând linie, cafeaua are mai multe efecte pozitive decât negative asupra organismului, atâta vreme cât nu exagerăm cu consumul. Aşadar, moderaţia este cheia obţinerii de beneficii de pe urma acestei licori. Şi, desigur, dacă ai vreo suferinţă, sfatul medicului contează enorm. Dacă acesta îţi va recomanda să reduci consumul de cafea sau să nu mai bei deloc, ar fi bine să-l asculţi.
7 lucruri inedite despre cafea. Descoperirea ei e datorată… caprelor
1. Se pare că primele care au gustat cafeaua şi i-au “descoperit” efectele au fost caprele. Conform legendei, prin secolul al IX-lea, crescătorii de capre din Etiopia au observat că animalele lor aveau un comportament ciudat după ce mâncau nişte fructe roşii: păreau că dansează. Un călugăr care a auzit asta a preparat o băutură din fructele de cafea fierte în apă şi a consumat-o, iar licoarea l-a ţinut treaz toată noaptea…
2. Cafeaua e al doilea cel mai tranzacţionat produs din lume. Pe primul loc este petrolul.
3. Iniţial, cafeaua era mâncare, nu băutură. Fructele erau amestecate cu grăsimi pentru crearea unor gustări energizante.
4. De patru ori a fost interzis consumul cafelei în istorie: în 1511, în Mecca, pentru că liderii spirituali credeau că stimulează gândirea radicală; în secolul al XVI-lea, un preot din Italia a catalogat-o drept “satanică” şi a declarat- o prohibitivă, dar câteva zeci de ani mai târziu, Papa Clement al VII-lea, care adora cafeaua, a ridicat interdicţia; sultanul Murad al IV-lea a instituit, imediat după urcarea pe tron, în 1623, chiar şi pedepse pentru cei care erau prinşi bând cafea în Imperiul Otoman: erau bătuţi şi aruncaţi în mare; iar în 1746, guvernul suedez a interzis nu doar cafeaua, chiar şi ceştile de cafea ori alte obiecte de aveau legătură cu această băutură.
5. În 1675, regele englez Charles al II-lea a interzis nu cafeaua, ci cafenelele, convins fiind că acolo se adunau cei care complotau împotriva sa. La vremea aceea, existau deja peste 3.000 de cafenele în Anglia.
6. Îngrijorat că scade consumul de bere şi creşte cel de cafea, Frederic al II-lea al Prusiei a emis, în 1777, un manifest bizar, în care declara că berea e superioară cafelei.
7. Cele mai scumpe sortimente de cafea din lume sunt Kopi Luwak şi Black Ivory. Prima este obţinuită din boabele de cafea pe care civeta asiatică le mănâncă şi apoi le elimină nedigerate. Acestea capătă o aromă deosebită în stomacul animalului, aromă care se păstrează şi după ce sunt curăţate şi prăjite. În acelaşi mod se obţine Black Ivory, doar că animalul care consumă şi elimină boabele de cafea este elefantul. În stomacul acestuia are loc un proces de fermentaţie care reduce amăreala cafelei.