Siguranţa elevilor în şcoli este, de prin 2013, prioritate naţională, motiv pentru care mai-marii “Internelor”, ai Ministerului Educaţiei, dar şi cei ai Dezvoltării Regionale şi-au dat mâna pentru a stopa, pe cât posibil, violenţele în unităţile de învăţământ.
În plus, de anul acesta, parteneriatul aşezat pe hârtie şi parafat de cele trei instituţii a fost întărit de un program de prevenire în care au fost implicate patrule de poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali, care supraveghează toate cele 636 de şcoli şi licee din Bucureşti (421 de stat, 215 private). Printre cei vizaţi de oamenii legii sunt membrii găştilor de cartier care încearcă să semene teroare printre elevi, obsedaţii sexual care- i acostează pe puştani – cărora intenţionează să le facă propuneri indecente -, dar şi cerşetorii care le-ar putea face rău elevilor.
“Pe perioada anului şcolar, de luni până vineri, adică atunci când sunt cursuri, în perimetrul tuturor şcolilor din Capitală sunt jandarmi, poliţişti ai MAI şi poliţişti locali. Fiecare dintre aceste echipe, care au în raza lor de activitate un număr exact de şcoli şi licee stabilit prin protocol, face rapoarte zilnice legate de tot ce se întâmplă în zonele respective, informaţii care ajung la noi”, ne-a declarat comisarul-şef Cătălin Spirache, şeful Serviciului Ordine Publică din Poliţia Capitalei.
Se ameninţă ca nişte mafioţi
Statistica poliţiştilor bucureşteni care sunt cu ochii pe puşti arată că elevii români sunt încă foarte departe de violenţele consumate în şcoli din Europa sau din America, însă scot la iveală “potenţialul” acestora pentru mica infracţionalitate. Puştii au o plăcere “nebună” să‑şi împartă pumni şi picioare din orice motiv, să se fure ca-n codru unii pe alţii şi să se ameninţe ca nişte veritabili mafioţi în dispute ce pornesc de la banalităţi.
În primele trei luni ale acestui an, în toate şcolile din Capitală au fost raportate 54 de loviri sau alte violenţe în care cel puţin una dintre părţile combatante a ieşit serios şifonată, motiv pentru care a fost nevoie de intervenţia poliţiştilor. “Cele mai multe sunt incidente spontane, provocate de eleviproblemă, de scandalagii care vor să se impună prin forţă. Foarte rar vorbim de violenţe extreme consumate pe holurile şcolilor sau de atacuri cu cuţit. De regulă, astfel de confruntări au loc în afara liceelor, motiv pentru care se regăsesc în alte statistici. În cele legate de violenţa stradală”, a adăugat comisarulşef Spirache.
Liceele profesionale sunt, de regulă, teatrele unor confruntări ceva mai dure pentru supremaţia locală. Şi asta pentru că, spun surse judiciare, respectivele unităţi de învăţământ adună la un loc tot felul de caractere neînţelese, care au “aterizat” într-o şcoală din Capitală fără prea mare efort, cu medii de-a dreptul ridicole.
“Acolo, golanii încearcă să se impună între ei în lupte ceva mai dure. Din orgoliu însă, nu se reclamă niciodată între ei, nu cheamă Poliţia în veci. Totul se reglează în oraş, în locuri stabilite de comun acord, nu în clase sau în curtea liceului. În fiecare sector există asemenea şcoli unde legea pumnului e ceva real”, ne-au dezvăluit surse judiciare.
Fură telefoane mobile scumpe
Când nu se bat, elevii noştri se fură. Telefonul mobil este principala ţintă. De vreo câţiva ani, de când piaţa a fost invadată de modele de ultimă generaţie, foarte scumpe, a crescut şi numărul furturilor. Un telefon lăsat pe bancă, în dulapul sălii de sport sau chiar în rucsacul propriu poate fi o pradă uşoară pentru unii elevi care nu se pot abţine de la furtişaguri şi profită de ocaziile oferite. În cele trei luni scurse de la începutul acestui an, 25 de asemenea furturi au fost cercetate de poliţiştii bucureşteni. Dincolo de cele două mari “pasiuni” ale elevilor – caftelile şi furtişagurile -, nu trebuie uitate nici ameninţările, abuzul de încredere sau distrugerile, fapte de care puştii nu sunt chiar străini. Plăcerea de a lovi un coleg sau de a-l lăsa fără telefonul mobil se perpetueză şi în facultăţi, însă cazuistica este mult mai redusă.
Terorizează o întreagă şcoală
Un băiat de 15 ani, elev în clasa a VII-a la Şcoala nr. 2 din Galaţi, i-a terorizat luni la rând pe colegii săi, dar şi pe părinţii acestora, care i‑au atras atenţia cu privire la comportamentul lui. Din noiembrie anul trecut, băiatul, care are grave probleme de comportament, bate ba elevi, ba părinţi ai elevilor care i-au cerut socoteală că le-a agresat copiii, şi nu îi menajează nici pe profesori, care uneori, de teama sa, se închid în clasă. Elevul poartă cuţit asupra sa, spun părinţii ai căror copii au fost nu doar bătuţi, ci şi ameninţaţi de mai multe ori. Psihologul şcolii spune că deşi a făcut ore de consiliere şi cu elevul, şi cu mama, deocamdată nu au ajuns la nici un rezultat.
A ajuns la spital după ce a bătut-o o colegă
Scene de groază au avut loc, în toamna anului trecut, şi în Liceul Pedagogic din Buzău. O elevă de 11 ani a ajuns la spital după ce a fost snopită în bătaie de o colegă cunoscută cu apucături de bătăuş. A fost dată cu capul de calorifer până când a leşinat. Însă pentru agresoare acest lucru nu a contat. Bătăuşa a continuat să-i “care” picioare în spate până când a fost oprită de colegi. Eleva bătută a fost dusă de urgenţă la spital.
Citește și:
Orgie sexuală între elevii unui liceu din Turceni. Doi tineri sunt anchetaţi de DIICOT