Marin Palos, Bucuresti: 1. De ce recursul meu a fost respins?; 2. In calitate de coproprietar am aceleasi drepturi si obligatii ca ceilalti vecini?
1. Cu privire la faptele de lovire si de amenintare la care ati fost supus si in temeiul carora ati facut plangere penala, din actele pe care ni le-ati remis rezulta ca inculpatii au fost achitati de instanta de judecata. Certificatul medico-legal care atesta faptul ca ati suferit vatamari corporale ce necesita ingrijiri medicale trebuia coroborat cu probe concludente care sa arate ca inculpatii au fost cei care au savarsit fapta. In caz contrar, potrivit prezumtiei de nevinovatie, inculpatii nu pot fi trasi la raspundere penala, orice dubiu cu privire la vinovatia lor actionand in favoarea acestora (in dubio pro reo). Cu privire la motivul pentru care recursul dv. impotriva hotararii de achitare a inculpatilor a fost respins, acesta este de ordin procedural, si anume tardivitatea formularii lui. Trebuie precizat ca exercitarea cailor de atac impotriva hotararilor instantelor judecatoresti trebuie facuta intr-un anumit termen prevazut de lege, in cazul dv. 10 zile de la pronuntare, intrucat ati fost prezent la dezbateri.
2. Cu privire la dreptul dv. de a utiliza curtea comuna a imobilului in care locuiti, acesta a fost in mod evident incalcat. Atat timp cat curtea se afla in coproprietate, aveti aceleasi drepturi si obligatii ca si vecinii dv. Pentru a clarifica situatia, puteti formula o actiune prin care sa se realizeze iesirea din indiviziune asupra terenului aferent imobilului.
Drepturile sotului supravietuitor
Baraitareanu Nela, Dambovita: Ce drepturi am ca sotie supravietuitoare?
Sotul supravietuitor, desi nu e ruda cu defunctul, are totusi dreptul, in temeiul legii, sa culeaga o anumita cota din masa succesorala. In concurs cu parintii defunctului, cota sotului supravietuitor este de 1/2 din masa succesorala. In vederea stabilirii cuantumului acestei mase este necesara o operatie de partajare a bunurilor comune pentru a cunoaste cota care ar fi revenit sotului decedat. Potrivit Legii nr. 319/1944, sotul supravietuitor mai beneficiaza de un drept special de mostenire cu privire la bunurile apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta, precum si de un drept temporar de habitatie asupra casei de locuit. Trebuie mentionat ca o conditie esentiala o constituie calitatea de sot la data deschiderii succesiunii, adica la data decesului. Ca urmare, socrul dv. a mostenit, potrivit legii, o jumatate din masa succesorala a sotului. Ca mostenitori legali ai socrului dv., fratii acestuia culeg intreg patrimoniul lui, inclusiv cota privitoare la imobilul in care locuiti, dv. neavand nici un drept succesoral in urma decesului sau. Ca raspuns la intrebarea dv., ei nu vor putea vinde intregul imobil, ci numai cota pe care o au din acesta. Cu privire la intrebarea daca testamentul socrului dv. are vreo importanta, aceasta depinde, bineinteles, de continutul acestuia. In ipoteza in care socrul v-a lasat prin testament cota sa parte din casa in care locuiti, fratii acestuia nu mai au nici un drept asupra ei, nefiind mostenitori rezervatari.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!