Mai întâi trebuie să afli cauza sau cauzele care îl determină pe patrupedul tău să se exprime vocal. Un câine poate lătra din mai multe motive. De aceea este foarte important să identifici sursele lătratului, pentru  a elimina cauzele.

  1. Lătratul teritorial. Din instinct, cânii latră pentru a-și exprima o violare sau o amenințare teritorială. Latră cumva când vede o pisică pe fereastră sau când sună cineva la ușă? O soluție ar fi să nu-i dai acces la fereastră sau balcon și să îl ții într-o cameră care se află cât mai departe de ușa de la intrare. Dacă latră când primești invitați și nu se oprește îl poți muta într-o altă cameră, departe de musafiri. Cu timpul va înțelege că dacă nu tace nu va putea sta împreună cu voi și nu va mai lătra.
  2. Lătratul de agitație. Câinii latră când sunt incitați. Poate ai copii mici cărora le place să îl agaseze, poate este agitat când vede alți câini care trec pe stradă, sau este agitat înaine de a mânca sau de a ieși la plimbare. Din fericire, acest timp de lătrat este de scurtă durată. Copiii pot fi disciplinați să nu îl mai agite.
  3. Lătratul de plictiseală sau singurătate. Câinii își pot exprima plictiseala sau singurătatea prin lătrături lungi și plângăcioase. Latră fiindcă se vede singur în casă. Evită pe cât poți să îl lași singur prea mult timp în casă.
  4. Lătratul legitim. Este firesc ca un câine să latre când este flămând, îi este sete, e rănit sau are un disconfort: îi este cald, frig. Asigură-te că are tot ce îi trebuie și că e sănătos. În cazul în care stai la curte asigură-te că are un adăpost corespunzător, izolat, răcoros vara și călduros iarna. Du-l la doctor dacă vezi că e bolnav sau rănit.

Cum îl dresezi ca să nu mai mai latre

  • Stai calm. Cele mai multe persoane se enervează când câinle lor latră continuu, în loc să îl determine să tacă. Dacă ești enervat și țipi la el să înceteze, câinele va crede că ”latri” împreună cu el. Deci, prima etapă este să ignori lătratul.
  • Corectează problemele de comportament ale câinelui tău. Cu o privire, cu un cuvânt sau o mică corecție fizică, învață-ți cățelul să tacă. E posibil ca după ce a tăcut o dată să reînceapă. Ai nevoie de multă răbdare.
  • Ajută-ți câinele să se elibereze fizic și mental. Lătratul excesiv poate fi și o consecință a unei energii refulate de către animalul tău domestic. În acest caz soluția este simplă: ajută-l să se elibereze de aceaste energii negative printr-o metodă simplă: o plimbare mai lungă.

Educă-l doar 15 minute pe zi

Ia-ți o carte de dresaj sau fă un curs practic care te poate ajuta. Iată o listă cu câteva probleme pe care le poți depăși astfel: dacă își face nevoile în casă, dacă își pierde controlul și latră mult sau mârâie, dacă își arată dinții, dacă sare la străini sau la invitații tăi, dacă se teme de persoane necunoscute sau de obiecte mai mari sau zgomotoase (aspirator, de exemplu), dacă cere mereu de mâncare când ești la masă, dacă te trage când îl plimbi, dacă roade obiecte prin casă, dacă suferă de anxietate când rămâne singur etc.

Află mai multe trucuri pentru dresaj canin

 
 

Urmărește-ne pe Google News