Specialistii au ajuns la concluzia ca sintagma “cainele, cel mai bun prieten al omului” este sustinuta stiintific. O echipa internationala de cercetatori a descifrat aproape 99% din codul genetic al cainelui, iar in ADN-ul acestuia s-a intiparit convietuirea lui de mii de ani cu omul, potrivit revistei britanice “Nature”.
Cainele domestic a aparut in urma domesticirii lupului cenusiu acum aproximativ 100.000 de ani. Se considera ca acesta este primul animal imblanzit de om. Crescand caini, oamenii au dus la aparitia raselor, care au trasaturile dorite de ei. In tot acest timp, cainelui i s-a intiparit in codul genetic apropierea si afectiunea fata de oameni. Ca urmare a activitatii oamenilor, cainele domestic este astazi mult mai diversificat decat orice alta specie din familia caninelor. In lume traiesc in prezent 400 de milioane de caini. Numarul raselor ajunge la 400.
“Diversitatea extraordinara a cainilor privind atat constructia lor fizica, dar si psihicul, este inscrisa in gene”, a declarat Eric Lander, de la Universitatea Harvard, conducatorul echipei de cercetatori. “Cunoasterea genomului cainelui are un rol important in dezvoltarea mai multor stiinte medicale, intre care embriologie, neurobiologie, medicina, ajutand la cunoasterea mai buna a legilor care guverneaza evolutia”, a adaugat el. Studierea codului genetic al cainilor poate avea un impact major si asupra dezvoltarii unor tratamente la boli ce se manifesta atat la aceste animale, cat si la om. Cauza principala a mortii cainilor sunt diferite tumori si multe dintre acestea au corespondente la oameni. Bineinteles, cunoasterea genomului cainelui poate ajuta chiar la tratarea bolilor de care sufera cainii.