Jumătate dintre români au un animal de companie, câine, pisică sau ambele, arată un raport de anul trecut al Industriei Europene a Hranei pentru Animale. Companiile de robotică testează acum răspunsul pieței și la cât de dispuși sunt oamenii să se împrietenească și cu un patruped care se hrănește cu electricitate și prinde viață prin software.
Există deja pe piață mai multe variante de câini-roboți: Spot de la Boston Dynamics, companie cu sediul în SUA, cumpărată de sud-coreenii de la Hyundai, AlphaDog a chinezilor de la Welian și mai nou, CyberDog de la Xiaomi.
Robotul patruped poate alerga, sări, se poate rostogoli, face virajele stânga-dreapta și se ridică în două picioare. Poate fi controlat printr-o aplicație mobilă, primește comenzi vocale sau prin telecomandă și poate recunoaște vocea stăpânului.
Un câine-robot, de la 1.500 la 75.000 de dolari
Este calibrat cu un servomotor dezvoltat intern și dispune de 11 senzori, printre care module GPS, senzori ultrasonici și de atingere, dar și mai multe camere cu ajutorul cărora are o bună percepție a spațiului și poate evita obstacolele din cale.
Câinele robot se poate se poate deplasa cu o viteză de 11 kilometri pe oră și poate căra o greutate de până la 3 kg. Are și conectori externi, printre care trei porturi type-C și un port HDMI, prin intermediul cărora poate fi upgradat hardware și software. Acesta a fost și pus pe piață în Asia de la prețul de 1.500 de dolari și tot pe aici costă și AlphaDog al Welian. Fratele lor mai mare de la Boston Dynamics are un preț de aproape 75.000 de dolari și a fost gândit să fie mai mult decât un prieten casnic, cât pentru a realiza inspecții și a colecta date de mare finețe în diferite medii.
Toate variantele acestor patrupede sunt în ediție limitată și menite să ajungă pentru început la pasionați de robotică și ingineri.
Câinele cyborg al Xiaomi poate fi văzut azi și mâine în mișcare la mall-ul Sun Plaza, în intervalele orare 13.00-13.30, 15.30-16.00 și 18.00-18.30.