Asociația Kola Kariola a atras atenția că rezilierea contractului cu Romprest pune în pericol viețile animalelor,pentru că nu va mai exista personal care să le hrănească și să le îngrijească.
Acei câini sunt victime colaterale. Primăria Sectorului 1 are cel mai mare buget și trebuie să rezolve problema. Nu există «nu sunt soluții». Să cheme ONG-urile cu experiență la discuții. Fără o astfel de colaborare cu asociațiile care pot detașa acolo oameni, nu facem nimic.
Marius Chircă, președintele asociației Kola Kariola:
Chircă susține că a încercat să ia legătura cu primarul Clotilde Armand pentru a discuta problema câinilor din adăpostul din Șoseaua Odăii, însă aceasta nu i-a răspuns nici la telefon, nici la mesaje.
Între timp, joi, președintele asociației Kola Kariola a anunțat pe Facebook că a vorbit cu edilul Sectorului 1, urmând ca cei doi să aibă vineri o întâlnire.
Romprest nu mai vrea să ridice gunoiul din 11 februarie
Compania Romprest amenință că va suspenda ridicarea gunoiului și salubrizarea Sectorului 1 începând cu 11 februarie, dacă primăria și Consiliul Local nu ajung la o soluție pentru problema datoriei de aproape 102 milioane de lei.
„Vă aducem la cunoștință că această decizie ne este impusă de blocarea totală, de către reprezentanții aleși care reprezintă Autoritatea contractantă, în mod intenționat și cu vădită rea-credință, în baza unor interese de natură partinică și de grup, a negocierilor privind stingerea conflictelor contractuale, în contextul în care și ultimul demers al Romprest de a soluționa amiabil conflictele invocate (…) este tergiversat de către reprezentanții Autorității contractante”, se arată într-o notificare transmisă miercuri de Romprest consilierilor locali.
Firma acuză instituția de abuz, pentru că nu adoptă o hotărâre de Consiliu Local cu oferta negociată și agreată în Comisia mixtă de mediere, înființată în decembrie anul trecut special pentru acest aspect, din care fac parte consilieri locali și angajați ai Direcțiilor de specialitate.
Propunerea companiei este ca primăria să plătească eșalonat o parte din datorie, adică 50 de milioane de lei, în trei luni. De asemenea, Romprest a acceptat să scutească primăria o perioadă de datorii, din martie până în iunie, și să plătească doar facturile curente.
Contractul cu operatorul de salubrizare din Sectorul 1 datează din 2008, de pe vremea edilului Andrei Chiliman, fiind încheiat pe o perioadă de 25 de ani. Primăria plătește anual 236 de milioane de lei pentru serviciile de curățenie făcute de Romprest.
Romprest: „Făceam curățenie fără să facturăm”
De adăpostul pentru câinii fără stăpân din Șoseaua Odăii, administrat de primărie prin Poliția Locală, se ocupă tot personalul Romprest. De patru ani, trei angajați ai firmei de salubrizare hrănesc câinii și fac curățenie în țarcuri. Salariile lor, spune directorul Romprest, nu sunt decontate de primărie.
„Nu am facturat, pentru că nu au animalele nicio vină. Sunt trei angajați fideli, iubitori de animale, care au grijă de ei”, spune Bogdan Adimi, directorul adjunct al Romprest, care se plânge că nu-și mai poate plăti integral angajații și că deja a întârziat cu plata unor salarii.
Eventuala reziliere a contractului de salubrizare și întreruperea activității personalului Romprest înseamnă automat că acesta nu va mai lucra nici în adăpostul de câini.
După ce Kola Kariola a atras atenția pe Facebook asupra situației patrupedelor din adăpost, câteva asociații de animale au contactat firma și s-au oferit să acopere plata celor trei angajați, retrași chiar joi dimineață din centru, spune directorul adjunct al Romprest. „Vom face un contract cu aceste ONG-uri”, a declarat Adimi pentru Libertatea.
Viceprimar: „Sunt declarații pentru a pune presiune”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, nu a răspuns apelurilor ziarului. În schimb, contactat de Libertatea, viceprimarul USR-PLUS Oliver Păiuși afirmă că animalele nu au fost și nu vor fi niciodată în pericol să rămână fără mâncare și apă, pentru că, deși angajații Romprest nu vor mai lucra acolo, oricine altcineva va putea curăța țarcurile lor și îi va putea hrăni temporar, până la găsirea unei alte firme care să se ocupe de asta.
„Prin contractul de delegare nu există nicio obligație să apelăm la Romprest pentru această activitate. Sunt alte firme de salubrizare care pot face asta. Putem căuta pe SICAP. Oricine poate face curat la câini. Mă duc eu, personal, să le fac curat, să le dau mâncare, dacă e nevoie, până găsim firmă”, a declarat Oliver Păiuși pentru Libertatea.
El a precizat că Romprest ar trebui să ridice doar reziduurile rezultate din urma curățeniei în adăpost, la solicitarea primăriei, însă dacă firma refuză chiar și asta, „facem contract cu altă companie”.
Păiuși speră ca primăria să ajungă la o concluzie în termenul limită impus de Romprest, însă acest lucru depinde doar de direcțiile din instituție care trebuie să analizeze oferta făcută de compania de salubrizare.
Amenințările de întrerupere a activității făcute de operator sunt doar atât: amenințări, crede Păiuși.
Sunt declarații care pun presiune pe problema pe care o avem. De la declarații până la finalitate va mai trece ceva timp. Nu vreau să mai avem discuții și sper să continuăm colaborarea, dar nici nu putem abuza de banii publici. Suntem într-o situația economică delicată.
Oliver Păiuși, viceprimarul Sectorului 1:
Criza gunoaielor din sectorul 1
Cei 750 de câini din adăpost sunt în mijlocul unui conflict pe care nu ei l-au provocat.
Disputa dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest datează din toamna anului trecut. Timp de câteva săptămâni, firma de salubrizare a refuzat să mai ridice depozitele necontrolate de deșeuri din sector, adică tot ce aruncă oamenii la întâmplare pe stradă – gunoi menajer, mobilă, cutii, electrocasnice – pentru că primăria avea atunci facturi neplătite de patru luni.
Astfel, sectorul în care sunt cele mai mari bulevarde ale Bucureștiului a început să se umple de munți de deșeuri. Romprest nu a mai vrut să ridice gunoiul din cauza datoriilor acumulate până atunci, iar primăria a refuzat să le achite, spunând că facturile sunt umflate și că oricum nu are bani pentru că administrația Tudorache a lăsat o gaură de 80 de milioane de lei în bugetul sectorului.
Între timp, banii pe care îi datorează primăria operatorului de salubritate au ajuns la aproape 102 milioane de lei. În decembrie, după ce Armand a amenințat că va rezilia contractul cu Romprest, firma a strâns gunoaiele de pe străzile Capitalei.
„Am făcut atunci acest efort, dar acum nu mai avem de unde. Nu mai avem bani, nu știm ce să facem. Am încercat o cale de mediere, dar primarul nu vrea să asculte”, a declarat directorul general adjunct al Romprest, Bogdan Adimi, pentru ziar.
Clotilde Armand: „Dragoste mare între consilierii PNL și Romprest”
Ședința de Consiliu de miercuri în care liberalii au deschis acest subiect s-a lăsat cu scandal, iar Clotilde Armand a spus că oferta făcută de operatorul de salubrizare „nu este fezabilă”, pentru că instituția pe care o conduce nu are de unde plăti acești bani.
„Mai există și alte firme de salubrizare pe lumea aceasta. Dar domnii și doamnele de la PNL+PSD nu realizează asta. Vor să plătim rapid niște facturi emise nelegal de compania de salubrizare. Normal, e dragoste mare între consilierii PNL și firma respectivă. De ei a fost adusă această firmă și tot ei au semnat cel mai păgubos contract de salubritate din România”, a scris Armand pe pagina sa de Facebook.