O echipă de cercetare franco-libaneză a testat câini antrenați pentru descoperirea stupefiantelor în depistarea COVID, iar rezultatele obținute arată că patrupezii simt aproape fără greș cine este infectat cu noul coronavirus, relatează BBC.
“Cu câini bine antrenați, precizia este de 98% până la 100%, ceea ce este cu adevărat fantastic. Este uimitor, e ceva imposibil de obținut cu alte tehnici. Multe țări sunt interesate de această cercetare. Trebuie să facem ceva rapid pentru a reduce numărul de decese din întreaga lume”, a declarat dr. Riad Sarkiss, coordonatorul studiului.
“Nasul câinilor ne-a confirmat că există un miros specific al COVID-19”, a mai spus dr. Sarkiss, care are convingerea că testarea cu ajutorul câinilor antrenați special dă rezultate mai bune decât cea clasică, efectuate cu teste rapide sau PCR.
În prezent, echipa de cercetători antrenează 20 de câini aparținând forțelor de securitate libaneze. Aceștia vor fi plasați apoi în aeroportul din Beirut, pentru a detecta călătorii infectați cu COVID.
Programul derulat în Beirut nu e însă singular.
Programe-pilot în Finlanda și Rusia
La finalul lunii septembrie, Finlanda anunța lansarea unui program-pilot asemănător. Patru câini antrenați special pentru a depista COVID-19 au fost aduși pe aeroportul din Helsinki.
Supervizorul proiectului, Anna Hielm-Bjorkman, de la Universitatea din Helsinki, a declarat că un câine antrenat poate depista virusul în 10 secunde, iar pentru pasager întreaga operațiune durează un minut.
“Dacă funcționează, aceasta s-ar putea dovedi o metodă eficientă de monitorizare în spitale și alte locuri”, a spus ea.
Anna Hielm-Bjorkman a explicat și procedura: pasagerul este rugat să meargă într-o cabină, unde își tamponează gâtul cu un șervețel steril. Într-o altă cabină, recipientul în care se află șervețelul va fi mirosit de câine, care indică dacă persoana respectivă este infectată sau nu cu SARS-Cov-2 prin acțiuni specifice: latră sau se așază.
Pe 2 septembrie, și compania aeriană rusă Aeroflot a anunțat dresarea a 15 câini pentru detectarea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 în aeroporturi.
The Moscow Times scrie că Aeroflot folosește o rasă specială pentru această sarcină, Sulimov, cunoscută și ca Shalaika, un metis obținut prin încrucișarea câinilor de turmă din zona arctică cu șacalii aurii.
Acești câini ar avea un simț al mirosului extrem de fin și, prin urmare, ar fi cei mai potriviți pentru această sarcină.
Reprezentanții Aeroflot spun că primele rezultate ale dresajului canin sunt aşteptate în luna decembrie.
Un proiect similar a fost lansat, luna trecută, în aeroportul din Dubai.
Cercetări privind modul în care câinii pot detecta COVID-19 mai au loc în Australia, Franța, Germania și Marea Britanie.