În curtea vilei din Cristian este tăcere. În față, după gard, e câmpul sterp de-l vezi, în zare, din vârful Tâmpei. În spate, 22 de perechi de ochi urmăresc fiecare mișcare prin geamuri mari. Și piciorul stăpânei. Care se bălăngăne, ca un metronom, prin trei zone distincte.
“Aici am găsit un os. Nu era aruncat de noi. Acolo am găsit altul. Și acolo, altul. Ăla avea și puțină carne pe el”, spune Gabriela Poroșnicu.
Alături de soțul ei, norvegianul Andreas Halvorsen, crește 22 de animale, multe abandonate, unele cu handicap locomotor, la marginea comunei brașovene.
Până acum o săptămână erau 24.
“Și acolo, lângă casă, am găsit-o pe Cora. Iubita noastră de 5 luni. Ne-a atras atenția un țipăt sfâșietor, credeam că vine de pe stradă, că se ceartă cineva”. Era din spate, iar câinele, care abia se ținea pe picioare, implora ajutor.
Înăuntru, o dâră de rău dubla nenorocirea. La capătul ei, Creața era întinsă în baie, cu aceleași spasme și aceeași spaimă ca prietena ei. În câteva ore, ambii câini se stingeau. Otrăviți.
De la Vasile la Bucurel
Gabriela și Andreas s-au mutat în cartierul nou de vile din Cristian în 2017. „E singura zonă în care el s-a simțit ca acasă, mai ales datorită temperaturii”, explică soția. Pe-atunci erau doar 3 familii la margine de șes și mult mai puține animale.
“Când stăteam în Brașov, îl aveam pe Vasile. Într-o noapte, nu puteam să dorm, mieuna întruna, așa că l-am adus în casă”. Gabriela râde pentru prima oară. “Și Vasile a fost Vasile până a fătat trei pui”. Dintre pui, mai are doi. Moti și Spotty.
Cu timpul și după mutare, numărul sufletelor din casă a crescut, iar Gabriela a devenit implicată în lumea animalelor abandonate.
“Nu avem copii, iar ei sunt precum copiii noștri. Ultimele șase pisici le-am găsit aici, erau abandonate prin cartier. Am avut și mai mulți câini, dar i-am dat către un adăpost, singurul din zonă în care am încredere că are grijă de ei”, povestește Gabriela.
Chiar dacă e plină de viață, casa e curată, îngrijită, pisicile au culcușuri supraetajate și locuri de joacă. Animalele sunt scoase afară când au nevoie, pe rând, fără mofturi.
are familia Poroșnicu-Halvorsen: Bucurel, Codiță, Tavi, Moustache, Negruzzi, Mica, Zorila, Fluffy, Smiley, Grumpy, Felix, Scary, Foxy, Purpurel, Spotty, Moti, Zuza și Cleo. Și 4 câini: Nicoleta, Kira, Freya și Samson.
Dintr-un colț se târăște un pisoi. Lăbuțele din spate le trage după el și își întinde gâtul. Vrea să fie mângâiat la gușă. “Hai, Bucu! Hai Bucurel!”, i se strigă din partea cealaltă a sufrageriei. Animalele fac culoar.
Bucurel e una dintre cele două pisici cu handicap locomotor, alături de Codiță. Era dus la ședințe de fizioterapie la București. Așa a rămas Bucurel.
Nu el este, însă, vedeta serii, ci cățeaua Kira, zisă și Primărița. “Am recuperat-o de pe scările unei primării de aici, de lângă Brașov. Se aciuase acolo și toată lumea o lua la șuturi pentru că era jucăușă”. Kira dă ture ca la patinaj viteză, linge, se joacă, ar câștiga orice probă de viteză și de rezistență în care ar avea voie să participe și un câine.
Animalele stau în casă, pe afară le dau drumul câte 10-15 minute.
Gabriela Poroșnicu:
Patrupedul tăiat în 2018
Înainte de sâmbătă dimineață, ora 8 fără 20, moment tragic pentru marea familie din Cristian, au mai existat două incidente care, susține Gabriela, sunt legate.
În 2018, cu soții plecați la un eveniment, la vilă a rămas mama ei. “Totul a fost liniștit, până m-a sunat, disperată, că unul dintre câini e tăiat serios la nas”. Câinele, spune stăpâna, băgase nasul prin gard, iar vecinul de lângă “l-a tăiat, ne-a spus veterinarul că alea sunt semne de lamă de cuțit”.
Poliția a fost chemată de același vecin, care a susținut că era gălăgie făcută de animale. Oamenii legii n-au consemnat și tăietura câinelui. “Mama era speriată, e panicoasă, nu a avut prezență de spirit”.
Apoi, acum trei săptămâni, alt câine, Golden Retrieverul Freya, a acuzat stări de rău. A fost dus cu temperatură mare la veterinar, care a punctat că sunt semne că a fost intoxicat.
“Până acum nu i-am făcut vecinului vreo plângere, dar acum i-am făcut. Și mă întreb, serios vorbind, dacă și pisicile dispărute în ultimii ani au fost sau nu luate de vulpi, cum ne-am tot gândit”.
Vecinului bănuit i s-a publicat identitatea pe o pagină a iubitorilor de animale. Acesta a răspuns, în comentarii, că nu are vreo implicare în otrăvire, iar dacă cineva poate aduce dovezi, îl așteaptă în fața casei. A mai adăugat și că-n cazul incidentului din 2018, “trei câini au ajuns în curte și au atacat un copil de un an”.
Gabriela spune că este imposibil, deoarece nu există vreun orificiu între cele două curți prin care să încapă vreun câine.
Se verifică dacă e furadan
Acum, bănuiala este că s-a folosit furadan. “E un pesticid foarte puternic, substanță interzisă în UE și în România începând cu anul 2008”, spune Gabriela, care adaugă că probele au ajuns în două locuri:
- La DSV, trupurile celor doi câini au fost trimise la București pentru autopsie și stabilirea substanței care i-a otrăvit; veterinarul a punctat, într-un document, că animalul aflat încă în viață avea „convulsii, mioză severă, dispnee pronunțată, rigiditate musculară, diaree, diaree hemoragică, temperatură 40,7 grade Celsius, iar moartea s-a produs la 10 minute după consultație”, existând “suspiciune de intoxicație cu furadan” din “anamneză, semne clinice și moarte imediată”.
- Poliția din Cristian, care a analizat curtea și a prelevat, împreună cu colegii de la criminalistică, probele găsite în curte.
În acest timp, Gabriela și Anders încearcă să își repornească viața. El n-a zis aproape nimic timp de două ore, “câteva zile nici n-a vrut să mănânce, i-am dat niște biscuiți marți”, spune soția.
Și nu poate avea vreo concluzie. “Să faci așa ceva, și nu în România, ci în secolul al XXI-lea, este de negândit”.
La plecare, “primărița” Kira ne linge iar, de “la revedere”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 25Vezi care sunt cei mai frumosi caini din lume!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro