Inspectoratele de politie din intreaga tara dau publicitatii, zilnic, cate un buletin informativ prin care opinia publica afla, cu ajutorul organelor de presa, ce infractiuni se comit si ce infractori au fost prinsi. Ceea ce nu se mentioneaza niciodata, din pacate, in aceste „buletine de presa” este faptul ca politistii rareori lucreaza singuri in rutina „slujbei zilnice”. Deseori, ei sunt secundati de caini politisti, aflati intr-un program continuu, pentru ca patrupedele n-au niciodata (si nici nu pot cere) zile libere, weekend sau concediu. Pe tot parcursul vietii lor, de „canini cu epoleti”, adica maximum 10 ani, ei sunt tot timpul „la datorie”.
Majoritatea cainilor politisti pe care ii au in dotare inspectoratele din tara provin de la centrul de dresaj din Sibiu, institutie ce apartine de MI. Cainii de aici fac parte numai din rasa Ciobanesc german, toti au pedigree si sunt supravegheati cu mare strictete. De la varsta de numai 3 luni, puii sunt repartizati IJP-urilor, apoi sunt crescuti, pana la un an, de viitorii lor parteneri, politisti selectionati cu maxima seriozitate.
Cand implinesc varsta de un an, cainii sunt dusi inapoi la Sibiu pentru a sustine un test de aptitudini (de insotire, de urmarire, de supraveghere, escorta, depistare a drogurilor etc.) si, in functie de talentele pe care le manifesta, urmeaza o perioada de dresaj, alaturi de partener, mai scurta sau mai lunga, in functie de nivelul pregatirii pe care trebuie sa o dobandeasca.
In prezent, IJP Salaj are 18 caini, din care 16 „de insotire”, repartizati la orase si la posturile de politie locale, si doi „de urma” (folositi in operatiile antidrog sau de detectare a explozibililor, n.r.), cu functii de „ofiteri” la judiciar. Cainii de insotire sunt folositi, in general, la patrulare, in situatii cand se impune aplanarea unor scandaluri sau la imobilizarea persoanelor agresive. In aceste conditii, un ciine bine dresat poate suplini pana la 3-4 agenti de ordine. Toti 18 au carnete de sanatate si sunt „consultati” periodic de un medic veterinar din Satu Mare. Ei sunt hraniti cu mancare speciala pentru caini si pisici sau cu resturi de mancare de la popota institutiei.
La Zalau, cei doi caini de urma sunt Rex si Bobby. Ca statura si colorit, Rex seamana leit cu „comisarul Rex” din filmul cu acelasi nume. Are aproape 40 kg si nu mai are mult pana la pensionare. A absolvit cursul de dresaj de la Sibiu in 1994 si a cistigat chiar un loc intai pe tara la un concurs al cainilor politisti. Alaturi de Bobby, mai tanar cu cativa ani, cei doi „ofiteri” participa la peste 100 de misiuni anuale, in special la identificarea hotilor, in spargerile de magazine, masini, dar si la cazuri deosebit de grave (omoruri).
Ei nu au zile libere, duminici, concedii, fiind „luati” de echipa operativa ori de cate ori este nevoie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News