Carmen Arsene (foto), președinta Federației Naționale pentru Protecția Animalelor (FNPA), lămurește lucrurile.
Câinii din adăposturile publice pot fi și filmați
”FNPA primește multe sesizări despre încălcarea unor drepturi pe care le avem cu toții, fie că suntem reprezentanţi/voluntari ai ONG-urilor pentru protecția animalelor, fie că suntem iubitori de animale neimplicaţi într-un ONG, în faţa echipelor de hingheri ori a adăposturilor publice” – spune Carmen Arsene. Printre acestea stau, la loc ”de cinste”, dreptul de a fotografia sau filma și de a instala sisteme de monitorizare video în adăposturile respective.
Nu accepta ciuntirea programului de vizită!
”Există în continuare adăposturi publice unde intrarea este greoaie ori chiar imposibilă, ori timpul de vizită este “porţionat” strict de către administrator. Or, conform OUG 155/2001, art. 2, alin. (5), programul de adopţii, revendicare, vizită este luni-vineri, orele 10.00-18.00.
Unde reclami abuzurile
Iar HG 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG 155/2001, art. 6, alin. (5) stabilește: ”Vizitatorii au dreptul să fotografieze şi să filmeze câinii din adăposturile publice”. Președinta FNPA ne cheamă să luăm atitudine: ”Nu permiteţi personalului adăpostului public să vă restricționeze dreptul de acces sau să vă interzică intrarea cu telefoane ori camere de luat vederi! Reclamați astfel de abuzuri la Direcțiile Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, la Poliție și, ca ultimă soluție, instanțelor de judecată !”.
Și monitorizarea video este legală!
”Solicitaţi la Primărie aprobarea montării unui sistem de monitorizare video (pe cheltuiala proprie) în spaţiile de cazare pentru câinii din adăposturile publice. Aceste sisteme ne permit să urmărim în orice moment ce se întâmplă în zona unde sunt cazaţi câinii: dacă sunt hrăniţi, trataţi, dacă există apă permanent, cum sunt manipulaţi la aducerea în boxe. Dacă sunt maltrataţi. Dacă se face curăţenie, cât de mult există contact cu îngrijitorii, dacă medicul/tehnicianul vizitează zilnic câinii etc.” – continuă președinta FNPA.
Conform HG 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân, art. 29, alin. (7), „în cazul în care există solicitări în ceea ce priveşte montarea unui sistem de monitorizare video cu redare on-line, streaming-live, în spaţiile de cazare a câinilor din adăposturile publice din partea unor persoane fizice sau juridice, care asigură pe cheltuiala proprie din punct de vedere material achiziţionarea, montarea şi funcţionarea acestora, operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot permite acest lucru.”
Cum însă legea nu obligă primăriile să accepte montarea sistemelor de monitorizare video, este de aşteptat ca majoritatea primăriilor să refuze instalarea camerelor, invocând diferite pretexte. Deși, este de părere Carmen Arsene, ”Primăria nu poate avea niciun motiv real ca să refuze instalarea camerelor de supraveghere, altul decât ascunderea realităţii din adăpost! Mai mult, camerele video funcţionează în cadrul multor instituţii publice şi private!”.
FNPA îi ajută pe cei care vor să învingă sistemul
”Pentru cei care adresează primăriilor o astfel de solicitare și sunt refuzați, FNPA poate oferi sprijin cu contracararea “motivelor” invocate de către autorități”.
În schimb, ne cere să revendicăm aceste drepturi, când mergem în adăposturile publice, și să nu ne lăsăm intimidați de eventualele refuzuri, indiferent de tonul pe care ar fi formulate. Și, de fapt, cu atât mai mult dacă tonul este unul sfidător.
Citește și: Libertatea te ajută: Se dă amendă pentru câinii necastrați?