Nu degeaba se spune despre câini că sunt cei mai buni prieteni ai omului. Potrivit specialiştilor de la Universitatea Lincoln, câinii sunt singurele animale care pot citi expresia feţei aproape la fel de bine ca oamenii. Dintr-o singură privire, câinii pot identifica o stare de bucurie, mulţumire sau furie.

Rezultatele cercetărilor sugerează că, la fel ca un prieten adevărat, câinii pot să vadă dintr-o privire dacă suntem fericiţi, trişti, abătuţi, mulţumiţi sau furioşi. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Lincoln, atunci când un om întâlneşte pentru prima dată o persoană, ochii acestuia se îndreaptă spre stânga, adică partea dreaptă a feţei străinului. Se pare că emoţiile unei fiinţe umane pot fi surprinse mai bine în partea dreaptă a feţei. Conform oamenilor de ştiinţă americani, câinii de companie folosesc aceeaşi tactică, dar numai atunci când se uită la oameni. Nici un alt animal nu a dezvoltat un asemenea comportament.

Abilitatea s-a dezvoltat în decursul a mii de ani

Echipa de cercetători de la Universitatea Lincoln condusă de dr. Kun Guo a arătat unui număr de 17 câini imagini cu oameni, patrupede, maimuţe şi obiecte. În momentul în care au văzut feţe umane, câinii şi-au îndreptat privirea spre stânga, fără a repeta mişcarea la vederea altor fotografii care reprezentau obiecte sau animale. Conform doctorului Kun Guo, câinele şi-a dezvoltat abilitatea de a citi mimica umană după miile de ani de convieţuire cu omul. În mod surprinzător, în momentul în care imaginea arătată câinilor a fost inversată, aceştia au privit tot spre stânga, adică partea dreaptă a feţei, spre deosebire de oameni, care nu mai folosesc privirea în diagonală când se uită la o faţă inversată. Potrivit cercetătorilor americani, acest lucru s-a întâmplat deoarece partea dreaptă a creierului câinelui, care procesează informaţiile vizuale, este mai bine adaptată pentru interpretarea emoţiilor de pe faţa umană.

Au simţul justiţiei foarte bine dezvoltat

Simpaticele patrupede au şi simţul justiţiei foarte bine dezvoltat şi reacţionează când sunt pedepsite sau trase la răspundere pe nedrept, potrivit unor cercetători austrieci. Dacă stăpânul a doi câini le cere amândurora să facă ceva în schimbul unei recompense, dar nu o acordă decât unuia dintre ei, cel mai probabil celălalt câine nu-l va mai asculta data viitoare, spun experţii. Experimentele pe câini au dovedit că patrupedele care înţeleg comenzile şi ideea de recompensă sunt foarte atente şi la ce primesc vecinii lor. De aceea, stăpânii ar trebui să evite să-i trateze diferenţiat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News