Terenul pe care Borcea va construi blocurile se află pe malul Lacului Tei, în spatele sediului Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva. Și mai exact, acesta este situat în apropierea fostului ștrand Tei Toboc și a „autostrăzii urbane” București – Ploiești.
Asociere cu soții Călin
Deocamdată, totul e la fază de proiect, iar asta reiese și din faptul că muncitorii și locuitorii din zonă nu știau nimic despre vreun nou șantier în zonă.
Mama fostului finanțator de la Dinamo s-a asociat cu oamenii de afaceri Violeta și Daniel Călin, iar aceștia au depus deja documentația la Primăria Capitalei în vederea obținerii aprobărilor necesare pentru demararea construcției.
Certificatul de urbanism pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal a fost depus anul trecut și eliberat în luna aprilie.
Blocuri cu 14 etaje, 1.000 de apartamente
Conform proiectului citat de Ziarul Financiar, blocurile, care vor fi construite pe un teren de 26.400 mp, vor avea două niveluri subterane, parter și 14 etaje, cu o înălțime maximă de 45 de metri.
Vor fi în jur de 1.000 de apartamente. Metrul pătrat construit costă aici cel puțin 2.000 de euro.
”Aici nu sunt câinii… lui Borcea”. Sau sunt!
”Aici sunt firme de stat, Romsilva, iar mai în spate, pe insulă, după case, știu că este terenul unei societăți. La un moment dat, un dezvoltator a vrut să construiască un ansamblu, dar s-a ales praful. E adevărat, terenul are câini puși de pază, dar nu am auzit să fie ai lui… Borcea. Dar cine știe”, ne-a declarat un paznic din zonă.
Elena Borcea câștigă procesul de 500.000 de euro
În mai, mama afaceristului a câștigat procesul pentru un teren de 6.000 mp (12,72% dintr-o parcela de 47.000 mp). În 2015, Elena Borcea a virat 500.000 euro în contul unui om de afaceri româno-american, însă afacerea nu a mai fost finalizată niciodată.
Pentru că a rămas fără teren și cu banii dați, mama lui Borcea a încercat să obțină în instanță o hotărâre care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare și astfel să poată deveni proprietar. Abia în aprilie 2019, terenul a intrat în posesia femeii.
Iar Elena Borcea s-a asociat cu soții Călin.
Faptele lui Onțanu
Numele Borcea – Violeta Călin – Daniel Călin apar și în dosarul retrocedărilor în care a fost condamnat fostul primar al Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onțanu. Acesta din urmă a fost judecat, însă instanța a decis, în 2017, încetarea procesului penal, întrucât a intervenit prescripția generală a răspunderii penale.
Decizia a fost contestată de procurorii DNA la ÎCCJ, unde apelul se judecă din decembrie 2018 și a avut până acum 10 termene de judecată. Următorul termen a fost stabilit pentru 17 septembrie.
Denunțătorul
Borcea este unul dintre denunţătorii din dosarul primarului Onțanu, acesta fiind cel care a intervenit la edil pentru ca un proprietar să beneficieze de retrocedarea nelegală a unui teren.
Procesul Elenei Borcea pentru parcela de teren de 6.000 mp a fost contra lui Marin Jean Căpățână, al cărui nume a apărut și el în dosarul retrocedărilor lui Onțanu.
Terenul e liber de sarcini
Lotul situat pe str. Petricani e de 33.157,85 mp.
În mai 2007, doar primarul Neculai Onțanu și secretarul Toma Șutru au semnat documentul înaintat Comisiei Municipiului București pentru analiză și validare/invalidare a terenurilor ce urmau să fie retrocedate, care totalizau 83.499,89 mp. Ceilalți membri ai subcomisiei nu au semnat actul.
Conform evz.ro, procurorii vorbeau de următoarele terenuri:
– un lot de 17.943,98 mp amplasat pe b-dul Pierre de Coubertin sau str. Tony Bulandra
– un lot de 33.157,85 mp situat pe str. Petricani 5A
– un lot de 11.774,06 mp situat pe str. Barbu Văcărescu/ str. Țițeica Gheorghe
– 344,10 mp amplasați pe str. Icoanei, 349,17 mp amplasați pe str. Cremenița – 12.165 mp. pe Șoseaua Colentina
– 7.765,73 mp situați pe str. Barbu Văcărescu
Azi, conform extrasului de carte funciară (PUZ este în atribuțiile CGMB, Consiliul General al Capitalei), terenul e liber de sarcini.
S-au mai ”fript” și alții
Pe locul pe care Elena Borcea vrea să construiască ansamblul rezidențial au mai încercat și alții să ridice blocuri. În 2008, SC Quality Living Developers începea ”Tei Lake”.
Complexul trebuia terminat în 2011, însă compania de dezvoltare imobiliară, aparţinând unui grup de cinci oameni de afaceri din Grecia, a renunțat la proiectul imobiliar din cauza problemelor financiare.
Din nou în pușcărie
Afaceristul Cristian Borcea a ajuns din nou în arest, în februarie, după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare în Dosarul retrocedărilor ilegale a plajelor din Constanţa. În plus, acesta trebuie returneze statului 957.107 de euro, drept prejudicii.
Avere de 20.000.000 de euro
Averea lui Cristi Borcea era cotată în 2018, de revistele economice, la 20 de milioane de euro. Neoficial suma e mult mai mare, în condiţiile în care multe din afacerile lui Borcea sunt trecute pe numele rudelor.
Potrivit Registrului Comerțului, Elena Borcea este asociată la Aqua Summer SRL, Complexul Turistic Internațional Doi Cocoși SRL, Crimbo Gas 200 SRL, Gaspeco L&D SA etc.
Crimbo Gas 200 e contolată de Violeta Călin, 56 de ani, partenera de afaceri și înacest complex rezidențial pe care îl vor construi cele două familii.
Fostul finanţator al lui Dinamo fusese eliberat în luna iulie a anului trecut, după ce executase 4 ani şi patru luni din condamnarea primită în 2014 în Dosarul Transferurilor.