Câinele a fost testat „slab pozitiv” pentru virus, ceea ce indică un nivel redus de infecţie, a anunţat miercuri Departamentul pentru Agricultură, Pescuit şi Conservare (AFCD) din Hong Kong.
”Departamentul va continua să monitorizeze îndeaproape câinele… şi va repeta testul ulterior. Acesta va fi returnat proprietarului său doar când rezultatul testului este negativ”, a precizat AFCD într-un comunicat.
Departamentul a notat că nu există dovezi că animalele de companie ar putea fi o sursă de infecţie.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) notează pe site-ul său că nu există în prezent dovezi conform cărora animalele de companie pot fi infectate cu coronavirus.
Alţi specialişti susţin că acest lucru este posibil, însă din moment ce în general animalele nu prezintă simptome este puţin probabil să răspândească virusul.
”Unele animale au acelaşi receptor pentru Covid-19, aşa că pot avea boala, dar… în general, animalele sunt asimptomatice”, a declarat Dale Fisher, specialist în boli infecţioase cu sediul în Singapore, care prezidează Reţeaua Mondială de Alertă şi Reacţie la Epidemii, coordonată de OMS.
”Este posibil, dar cu siguranţă nu este dovedit şi sunt sigur că nu va propulsa epidemia”, a adăugat el.
Echipa de veterinari care analizează cazul din Hong Kong au declarat că proprietarii nu ar trebui să fie prea îngrijoraţi şi nu ar trebui să îşi abandoneze animalele de companie.
Hong Kong a raportat peste o sută de cazuri de coronavirus confirmate şi două decese. La nivel mondial există peste 95.300 de cazuri de contaminare, majoritatea în China, iar peste 3.200 de persoane au murit, conform unui bilanţ al Reuters.
Câinele de companie al pacientului infectat cu coronavirus din Honk Kong a fost plasat în carantină la sfârşitul lunii trecute. AFCD a anunţat atunci că urmează să efectueze teste suplimentare pe animal pentru a stabili dacă acesta a contractat boala sau dacă rezultatul a fost cauzat de „contaminarea din mediul înconjurător a botului şi nasului câinelui”. Câinele nu prezenta simptome relevante.