Pentru a gusta putin din fiorul unei aventuri arctice nu trebuie sa mergeti neaparat la pol. Concursurile de sanii, in care actorii principali sunt superbii caini husky si crescatorii lor, se desfasoara si in Romania. Exista un calendar competitional, exista reguli stricte, numarul concurentilor fiind de la an la an tot mai mare. Lucrurile sunt cat se poate de serioase, la finalul curselor animalele fiind testate antidoping.

Cursele de atelaje trase de caini reprezinta unul dintre cele mai noi si mai inedite sporturi practicate la noi in tara. Cu o vechime de numai cativa ani, astfel de concursuri capteaza interesul, fie datorita animalelor aflate in centrul atentiei, superbii caini husky, fie datorita complexitatii curselor, care uneori se pot intinde si pe cateva sute de kilometri. De fapt, o mica parte din parfumul expeditiilor polare, poate un mic omagiu adus lui Robert Scott si oamenilor sai, ce si-au gasit tragicul sfarsit la Polul Sud, la numai cateva mile de un adapost. Acest caine de marime medie este rapid, suplu si are o eleganta deosebita in miscare.

Siberianul se distinge printr-un corp agil, urechi drepte, vigilente si o coada stufoasa, ca de vulpe. Mersul sau este lin, indiferent de distanta parcursa. Cainele se simte bine in hamuri, fiind foarte sigur pe el, iar performantele sale sunt evidente. Trage lejer, cu dexteritate, incarcaturi usoare, pe distante lungi. Masculii sunt puternici, dar niciodata greoi. Femelele au o structura mai fina, dar de asemenea puternica si, la fel ca si masculii, dau impresia ca forta si rapiditatea lor nu au limite. Husky isi utilizeaza cu masura resursele, economisind cu foarte mare chibzuinta energia.

Preturile pentru un caine incep de la 50 de euro. Evident, la preturile mici, cainii nu au pedigree si sunt oferiti spre vanzare doar cu un carnet de sanatate. Pentru cei cu pedigree, preturile pot ajunge si la peste 1.000 de euro.
Cainii nordici au un temperament vulcanic, sunt distructivi, galagiosi, energici, incapatanati, mandri si, mai ales, spun crescatorii, dornici de evadare. “Si trebuie sa-i iubesti foarte mult ca sa treci peste toate acestea. Husky sunt recunoscuti pentru dorinta lor de evadare, fiind adevarati artisti in acest domeniu, de aceea nu trebuie niciodata lasati fara lesa”, explica Zoltan Szijghiarto, unul dintre pionierii sportului cu atelaje si fondatorul unuia dintre putinele cluburi de profil din tara, Harghita Mushing Club.

Proprietarii de caini invata rapid ca, pentru siguranta patrupedului lor, acesta e mai bine sa fie tinut in lesa sau in curte ingradita.

In esenta, cursele de caini sunt cat se poate de simple ca idee si ca regulament de desfasurare, dar deosebit de spectaculoase prin ceea ce se intampla pe trasee. Toti concurentii urmeaza o ruta dinainte stabilita, iar invingatorul este cel care reuseste timpul cel mai scurt. “Incercam sa intram in circuitul mondial, organizand curse de sprint si curse pe distanta medie si lunga. Avem un avantaj fata de multe alte tari avand in vedere datele geografice si meteorologice din zona muntilor Harghita”, mai spune Zoltan.

Cursele organizate se impart in trei categorii: curse sprint, a caror lungime nu depaseste 60 km, curse pe distante medii, cu trasee intre 150 si 500 km, curse pe distanta lunga – peste 500 km.

“Fiorul pe care il simti in timpul unei astfel de curse nu se compara cu nimic altceva, alunecarea este cat se poate de lina si placuta. Dresajul animalului este crucial, mai ales liderul trebuie educat sa respecte cu sfintenie comenzile inainte, la stanga sau la dreapta si stai”, mai spune Zoltan. Interesant e faptul ca, in astfel de competitii, se efectueaza in mod regulat teste antidoping. Daca medicul veterinar considera necesar, poate lua probe de urina  cainilor, dupa terminarea cursei, pentru a verifica prezenta substantelor interzise.

 
 

Urmărește-ne pe Google News