Pentru dezastrele din Moldova si Maramures, mai intai s-a dat vina pe ploi, autoritatile sustinand ca un asemenea nivel de precipitatii e valabil o data la 500 de ani. Nu stiam ca pe vremea lui Stefan cel Mare si a urmasilor sai sa fi existat pluviometre… Mai pe urma, observand, probabil, ca torentele de pe muntii autohtoni, asa fara paduri, cum sunt, nu justifica totusi debitele Siretului si Prutului, guvernantii si hidrologii au ciulit urechile si au aflat ca, mai mult ca sigur, puhoaiele au venit in Republica Moldova si in Romania de la ucraineni, care n-au anuntat guvernele vecinilor, rapindu-le astfel posibilitatea de a lua din timp masuri de protectie a populatiei si bunurilor ei. Se zice ca ucrainenii au golit pe sest si niste lacuri de acumulare. Daca asa stau lucrurile si avem niste inundatii de contrabanda, situatia e intolerabila. Sa ne amintim ca, in urma cu doar un an, aceeasi Ucraina a tinut secrete datele privind imensul nor toxic care astepta numai o schimbare a vantului, ca sa acopere si Romania. Ca a tinut secret, in 1986, pana si Cernobil. Facem parte din Uniunea Europeana, din NATO. Din mari comunitati, deci, in care siguranta si interesele unui membru sunt deopotriva ale tuturor. Si care au posibilitatea de a impune unui tert stat – Ucraina, in speta, care doreste admiterea in UE – un comportament civilizat fata de vecinii sai. Desigur, asta ar insemna ca Romania, in primul rand, sa ceara fara echivoc si ferm Ucrainei sa priceapa ca in 2008 trebuie sa aiba o atitudine europeana, de cooperare.

P.S. ‘La teatru, dupa aplauze, coboara cortina. Peste Romania nu coboara decat apele, iar guvernantii supravegheaza decorul din elicopter. Ce mai conteaza niste amarati in plus?, posteaza un cititor, care semneaza ‘Vidul, pe forumul redactiei. Greu de contrazis.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News