lansata de pe un submarin rusesc stationat in Marea Barents. Motorul primului etaj al rachetei transportoare a avut o defectiune „probabil in secunda 83 a lansarii”. „Incidentul s-a produs deci inainte ca nava spatiala sa se separe de racheta”, potrivit unei surse anonime de la agentia spatiala rusa. Specialistii se confrunta cu o problema si mai grava: au pierdut orice legatura radio cu naveta si nici nu reusesc sa restabileaca contactul. „in acest moment nu putem da nici o informatie precisa. Daca incidentul a survenit in secunda 83, atunci aparatul nu s-a detasat si trebuie sa fi cazut pe Pamant”, a declarat un reprezentant al agentiei spatiale, citat de agentia de presa Interfax.
Cosmos 1 este prima nava spatiala alimentata cu energie solara, un proiect experimental finantat exclusiv cu fonduri private. Cosmos 1 trebuia sa demonstreze ca razele soarelui pot fi o sursa inepuizabila de propulsie pentru calatorii spatiale. „E o tehnologie extrem de promitatoare, dar nimeni nu a incercat sa o aplice pentru calatoria spatiala. Tot ce vrem sa demonstram este ca aceasta tehnologie poate fi aplicata oricand in domeniul calatoriei spatiale”, a declarat Emily Lakdawalla, un responsabil in cadrul proiectului. Planetary Society a fost fondata in anii 70 de un astronom, Carl Sagan si de un scriitor de literatura science fiction, Louis Friedman. Daca ar fi fost lansata, naveta ar fi avut o viteza de deplasare atat de mare incat ar fi inconjurat Terra o data la 100 de minute.
Planetary Society este beneficiarul acestui proiect ruso-american. Constructia navetei a costat patru milioane de dolari. Finantarea a fost asigurata in principal de studiourile americane de productie Cosmos, detinute de fosta sotie a astronomului Carl Sagan, Ann Druyan si de o societate filantropica.