Răspuns: ”Întreprinderea poate fi acționată în instanță numai în situația în care refuză eliberarea adeverinței sau dacă acest act este întocmit incorect. Pentru refuzul de a lua în seamă, la calcularea pensiei, sporurile (pentru muncă suplimentară, de noapte etc.) trebuie acționată în instanță Casa de pensii”.
Sunt obligatorii apometrele?
”Este obligatorie montarea de apometre pentru apă caldă și rece în apartamentele de la bloc? Există o lege în acest sens? Vă rog să o menționați” – vrea să știe Ioan Stanciu din București.
Răspuns: ”Legea nr. 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și canalizare prevede că, în condominii, consumul de apă înregistrat de contorul de la branșament se facturează către asociație și se repartizează de către administrator pe fiecare proprietate, conform reglementărilor legale în vigoare. Conform Legii nr. 230/2007, asociațiile de proprietari hotărăsc modalitatea de repatizare a cheltuielilor: în sistem paușal, pe consumuri individuale, pe cota-parte indiviză etc. Prin urmare, nu este, de principiu, obligatorie montarea apometrelor, prin lege. Însă dacă asociația de proprietari decide repartizarea consumului de apă individual, este necesară montarea apometrelor în fiecare apartament, decizia asociației fiind obligatorie pentru toți proprietarii”.
Vecinii dau muzica tare!
”Ce soluții legale pot fi aplicate atunci când vecinii dau muzica tare în timpul zilei și până la orele 22.00?” – Annita Mcam
Răspuns: ”Deranjarea linițtii locatarilor este sancționată cu amendă, de către politie. Dacă aceste masuri au fost deja luate și nu sunt eficiente, mai există și posibilitatea acționării în instanță a proprietarului care stânjenește folosința normală a imobilului. Astfel, prin hotărâre judecătorească, poate fi obligat să păstreze liniștea, să nu deranjeze ceilalați locatari, să plătească despăgubiri pentru prejudiciile cauzate etc.”.
Citește și: Libertatea te ajută. ”Casa de pensii nu îmi dă banii câştigaţi în instanţă”