Vi se pare ca platiti prea mult la intretinere? Vreti sa verificati sumele trecute pe lista de plata si nu stiti cum? Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR), va spune cum puteti sa va calculati singuri cheltuielile lunare la bloc.
Daca aveti dubii cu privire la modul de calcul al intretinerii, puteti verifica cifrele trecute pe lista in dreptul apartamentului dv. folosind niste reguli de calcul realizate de catre reprezentantii Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania. Iata care sunt regulile si preturile la care trebuie sa va raportati:
1. Apa rece
– cu contor individual, in functie de indicatiile contoarelor: in medie, aproximativ 3-4 mc/persoana/luna;
– fara contor individual: 10-12 mc/persoana/luna.
Pretul pe factura de apa rece, in medie/tara: 3 lei/mc. Pretul este acelasi pentru toate blocurile din localitate si nu poate fi modificat de administrator.
2. Apa calda
– cu contor individual, in functie de indicatiile contoarelor: in medie, aproximativ 2-3 mc/persoana/luna;
– fara contor individual: 6-7 mc/persoana/luna.
Pretul apei calde de pe factura difera in functie de pretul gigacaloriei pe localitate si de temperatura apei calde la intrarea in bloc. ?n Bucuresti, pretul mediu este de 7 lei/mc (la un pret al gigacaloriei de 119 lei).
3. Gaze naturale
– fara contoare proprii, numai pentru prepararea hranei la bucatarii: 10 mc/persoana/luna.
Pretul gazelor: 1,2 lei/mc.
4. Energie electrica pentru spatiile comune ale blocului: 7-8 kwh/persoana/luna.
Pretul energiei electrice facturat de asociatie: 0,4 lei/kwh.
5. Gunoi menajer: 9 lei/ persoana/luna.
6. Incalzire: consumul este de aproximativ 0,5 Gcal/camera (in luni ca ianuarie este 0,8 Gcal/camera). Pretul gigacaloriei, in functie de localitate, se poate afla sunand la furnizorul local sau la primaria de care apartineti. ?n Bucuresti, pretul de pe factura este de 119 lei/gigacalorie.
7. Salarii ale angajatilor blocului (inclusiv taxe si impozite): 10 lei/apartament/ luna.
8. Intretinerea ascensorului (acolo unde este cazul): 5 lei/apartament/luna.
9. Cheltuieli pe beneficiari: 9 lei/apartament/luna (pentru citirea repartitoarelor).
10. Altele: 6 lei/apartament/ luna.
Pentru verificarea calculului intretinerii trebuie sa adunati cheltuielile cu consumurile, in functie de indicatiile contoarelor de apa rece si calda. Cumulati cheltuielile pe persoana (punctele 1, 2, 3, 4 si 5), inmultiti rezultatul cu numarul de persoane din apartament, iar apoi adunati cu cheltuielile pe apartament (punctele 6, 7, 8, 9 si 10).
Rezultatul poate avea o marja de eroare de +10%.
Pentru mai multe lamuriri puteti contacta Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania, la numarul de telefon 021/33.55.232.
Este foarte important ca acei care locuiesc la bloc sa stie cat costa in mod real intretinerea, deoarece la foarte multe asociatii exista abateri mari la calculele cheltuielilor. Cei care constata diferente mari trebuie sa se adreseze, in ordine, conducerii asociatiei, primariei si justitiei Radu Opaina, presedinte FAPR