Un tribunal federal a respins cererile presupusului lider al mafiei românești de pe Riviera Maya, Florian Tudor, El Tiburón (Rechinul), care a cerut să fie eliberat, susținând că Ministerul Afacerilor Externe din Mexic nu s-a pronunțat la timp în legătură cu extrădarea sa în România.

În unanimitate, Judecătoria Colegială a IV-a Penală a Circuitului II a ratificat sentința pronunțată în luna ianuarie a acestui an, prin care românului nu i se acordă protecția justiției mexicane. După această decizie, Tudor va continua să fie deținut în închisoarea federală de maximă siguranță Altiplano.

Pe 8 iunie 2023, un judecător de control de la Centrul Federal de Justiție Penală a decis că sunt îndeplinite cerințele pe care Legea extrădării internaționale le impune pentru predarea lui Tudor pe mâinile autorităților române, conform unei cereri de extrădare făcute de Guvernul României.

Ulterior, la 2 august 2023, avocatul lui Florian Tudor a solicitat eliberarea sa, considerând tardiv termenul de predare a dosarului către Ministerul mexican de Externe.

Acum, decizia instanței, care e definitivă, spune că „persoana solicitantă rămâne la dispoziția Secretariatului Ministerului de Externe, în locul în care se află, pentru a decide dacă acordă sau respinge extrădarea”.

Florian Tudor a fost arestat și acuzat că a condus un grup infracțional care clona carduri prin software specializat. Grupul condus de român, din care ar fi făcut parte 78 de persoane, ar fi reușit să fure 280 de milioane de dolari, mare parte din sumă fiind trimisă în țară. Cea mai mare lovitură a fost dată între 16 și 17 martie 2021, când membrii grupării au retras 6.000 de dolari pe minut din conturi bancare, timp de 24 de ore. În total, în acea zi, au reușit să fure aproape 9 milioane de dolari.

Tudor, care și-a stabilit baza de operațiuni în orașul Cancun, este acuzat că a condus o organizație dedicată traficului de persoane și clonării cardurilor bancare la scară internațională, acuzație pentru care a fost arestat și închis din 2021.

Românul, care a fost reținut în Mexico City, este judecat pentru infracțiunile de crimă organizată, extorcare și tentativă de omucidere calificată. În România, Tudor e acuzat de DIICOT de instigare la tentativă de omor, șantaj și constituire de grup infracțional.

Urmărește-ne pe Google News