„Două dosare au primit acceptul pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, astăzi, în cadrul celei de-a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial ce se desfăşoară în India, la New Delhi: Ansamblul monumental «Calea Eroilor» realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu şi Frontierele Imperiului Roman – Dacia”, a scris Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook.
Ministra a spus că înscrierea „Calea Eroilor” în Lista patrimoniului mondial UNESCO înseamnă recunoaştere internaţională de cel mai înalt nivel pentru artistul român.
„Recunoaşterea primită azi ne obligă să protejăm Ansamblul Monumental «Calea Eroilor», să-l păstrăm intact pentru generaţiile viitoare şi pentru memoria culturală a umanităţii. Este un angajament pe care ţara noastră îl ia la nivel naţional, dar şi la nivel local, în oraşul în care a fost creat ansamblul monumental”, a mai transmis Raluca Turcan.
Aceasta a amintit România a depus, în ianuarie 2018, la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO, dosarul de nominalizare pentru ansamblul monumental „Calea Eroilor”.
Despre ansamblul sculptural de la Târgu Jiu
Ansamblul sculptural de la Târgu Jiu cuprinde patru lucrări: „Masa Tăcerii“, „Aleea Scaunelor“, „Poarta Sărutului“ şi „Coloana fără Sfârşit“.
Acesta a fost construit treptat între anii 1937-1938 de către părintele sculpturii moderne, Constantin Brâncuși, pentru a comemora eroii români care au murit apărând orașul Târgu Jiu în timpul Primului Război Mondial. A fost inaugurat la 27 octombrie 1938.
„Ansamblul se întinde pe o axă de la vest la est care traversează orașul, pornind de la malul Jiului, din Parcul Central, unde se află lucrările din piatră – Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului –, continuând cu Calea Eroilor, pe care se găsește Biserica Sfinții Apostoli și culminând cu Coloana fără Sfârșit, din fontă alămită și oțel, înălțată în mijlocul unui parc, pe un promontoriu”, se arată pe site-ul Centrulbrancusi.ro.
Ciolacu: Oportunitate de a atrage vizitatori din întreaga lume
O reacție a venit și din partea premierului Marcel Ciolacu, care a spus că includerea ansamblului monumental „Calea Eroilor”, realizat de Brâncuşi pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO reprezintă un tribut artistic profund pentru valoarea operelor sale, dar şi o oportunitate pentru Târgu Jiu şi regiunea Olteniei să atragă vizitatori.
”După 33 de ani de demersuri, Ansamblul Monumental «Calea Eroilor», realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, a intrat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Această recunoaştere internaţională reprezintă atât un tribut artistic profund pentru valoarea operelor marelui Constantin Brâncuşi, cât şi o oportunitate pentru Târgu Jiu şi regiunea Olteniei de a atrage vizitatori din întreaga lume, care să se conecteze cu istoria şi tradiţiile româneşti. Felicitări tuturor celor care au contribuit la această reuşită!”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
Despre „Frontierelor Imperiului Roman – Dacia”
Cu referire la includerea „Frontierelor Imperiului Roman – Dacia” în Patrimoniul UNESCO, Raluca Turcan a amintit că teritoriul vechii Dacii a fost parte a lumii romane, geneza naţiunii noastre fiind strâns legată de Roma şi de Imperiul Roman.
„Prin urmare, suntem în faţa unui act cultural şi identitar, care ne face mai conştienţi de trecutul nostru şi, în acelaşi timp, reaminteşte tuturor influenţa majoră a Romei asupra lumii în perioada antică. România se alătură astfel, cu mândrie, marii familii a Frontierelor Imperiului Roman în nobila misiune de a valorifica acest patrimoniu de valoare universală excepţională”, a spus ministrul Turcan.
Aceasta a menţionat că România a depus, în ianuarie 2023, la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO, dosarul de nominalizare pentru „Frontierele Imperiului Roman – Dacia”, care s-a aflat, timp de un an şi jumătate, în procedură de evaluare, în vederea stabilirii recomandărilor ICOMOS.
Sursă foto galerie: Centrulbrancusi.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro