Spitalul Clinic de Chirurgie oro-maxilo-facială ”prof dr Dan Theodorescu” este singura unitate sanitară cu profil stomatologic și care oferă servicii gratuite bucureştenilor. Spitalul se va muta în sectorul 4, întrucât clădirea din Plevnei este în stare avansată de degradare fiind veche de peste 70 de ani. Costurile investiţiei necesare pentru realizarea lucrărilor de construcţie a noului spaţiu şi pentru dotare ridicându-se la aproximativ 21 de milioane de lei.
„Singurul spital de profil din Capitală care oferă servicii medicale gratuite cetăţenilor Bucureştiului se va muta în sectorul 4. Pacienţii cu probleme stomatologice care locuiesc în sectorul 4 al Capitalei pot ajunge mult mai repede la un medic specialist care să-i trateze. Adulţii şi copiii care suferă din cauza afecţiunilor dentare vor putea beneficia în regim de urgenţă sau nu de consultaţii, radiografii şi tratamente stomatologice, în funcţie de problemele cu care se confruntă. Mai mult, toate aceste servicii vor fi gratuite şi asigurate de către o echipă medicală cu o vastă experienţă. Mai exact, de către medici şi asistenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară, care vor fi relocaţi din mai multe clădiri cu risc seismic ridicat într-un spaţiu nou reamenajat din sectorul 4 al capitalei”, a precizat autoritatea locală.
În 7 februarie 2018, primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunea, după o vizită făcută la Spitalul ”Dan Theodorescu”: ”cea mai mare problemă a unității sanitare este lipsa unui spațiu și că imobilul vechi de 70 de ani în care funcționează spitalul va fi consolidat, în condițiile în care riscă să se prăbușească, iar personalul și aparatura, precum și spațiile destinate Facultății de Medicina Dentară vor fi relocate din Calea Plevnei”.
” Vorbim despre un spital care funcționează de 70 de ani, unde sunt școliți anual peste 2.000 de studenți și 1.000 de rezidenți din țară și din străinătate”, a explicat în februarie primarul general.
Tot atunci, Gabriela Firea a dispus constituirea unui grup de lucru care să identifice un spațiu nou unde să fie mutat atât spitalul, cât și ambulatoriul și spațiile destinate Facultății de Medicină Dentară. Pentru 2018, Primăria a alocat spitalului un buget de aproximativ 1,1 milioane euro.
Și, iată că, la trei luni de la anunțul primarului general, Sectorul 4 a identificat un spațiu pentru relocarea Spitalului de stomatologie.
Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof.dr. Dan Theodorescu”, cu o capacitate de 61 de paturi, funcționează în patru spații din București, are o secție clinică de chirurgie orală și maxilo-facială, compatimente ATI, primiri urgențe-chirurgie maxilo-facială, servicii de spitalizare de zi chirurgie orală și maxilo-facială, cabinete de primire urgențe stomatologice (adulți și copii), anatomie patologică, laboratoare de analize medicale, radiologie dentară, tehnică dentară precum și un ambulatoriu de specialitate al spitalului, unde se desfășoară și activități de învățământ în domenii precum chirurgie orală și maxilo-facială, implantologie orală, protetică dentară, pedodonție, ododonție, paradontologie, ortodonție și medicină dentară preventivă.
Secțiile se vor regăsi în noul sediu unde își vor desfăşura activitatea studenţii şi cadrele didactice de la Facultatea de Medicină Dentară.
„Asocierea dintre cele două instituţii nu este întâmplătoare, dimpotrivă. Medic stomatolog de profesie şi asistent universitar în cadrul UMF, primarul Daniel Băluţă are în lucru chiar un astfel de proiect, al construcţiei şi amenajării unui centru multifuncţional, care să ofere servicii medicale şi sociale gratuite pentru cetăţenii sectorului 4 şi nu numai. Noul ansamblu destinat serviciilor medicale şi sociale va fi amenajat într-o zonă uşor accesibilă a sectorului şi va fi compartimentat astfel încât toate activităţile să se desfăşoare în cele mai bune condiţii”, a precizat Primăria 4 într-un comunicat.
Cabinetele medicale vor fi dotate corespunzător, iar zonele destinate activităţilor didactice vor fi precis delimitate.
Costurile investiţiei necesare atât pentru realizarea lucrărilor de construcţie, cât şi pentru dotarea acestora se ridică la aproximativ 21.000.000 lei, iar finanţarea va fi asigurată din bugetul local al Primăriei Municipiului Bucureşti şi al Sectorului 4.
Proiectul privind cooperarea dintre Sectorul 4 şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” urmează să intre pe ordinea de zi a proximei şedinţe a Consiliului Local Sector 4 şi, ulterior, pe cea a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti.