Cuprins:
Calendar Bacalaureat 2025
Examenul de Bacalaureat este unul dintre cele mai importante examene din cariera educațională a unui elev, marcând finalul studiilor liceale și reprezentând o trecere simbolică către maturitate. Acest examen oferă acces la studii superioare și joacă un rol crucial în dezvoltarea profesională ulterioară.
Examenul testează cunoștințele acumulate de elev pe parcursul celor patru ani de liceu și este un indicator al competențelor academice. Diploma de Bacalaureat este recunoscută internațional, ceea ce poate facilita accesul la universități din alte țări și poate fi esențială pentru cei care doresc să studieze sau să muncească în străinătate.
Anul 2025 vine cu schimbări importante în ceea ce privește modul de înscriere pentru Bacalaureat și datele la care elevii absolvenți de clasa a XII-a vor susține probele orale și scrise.
Potrivit Ministerului Educației, în anul 2025, elevii vor susține probele la examenul de Bacalaureat după un calendar cu totul schimbat față de anii anteriori. La fel se vor efectua și înscrierile pentru Bac în anul școlar 2024-2025.
Astfel, portivit noului calendar de Bacalaureat 2025, înscrierile pentru sesiunea de vară se fac în două etape. Prima este între 16 și 20 decembrie pentru probele de competențe, apoi în perioada 2-6 iunie 2025 pentru probele scrise.
O altă noutate este că evaluarea competențelor are loc în perioada 27 ianuarie – 7 februarie, iar probele scrise se desfășoară între 10 și 16 iunie.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar 2024-2024 va avea o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se va încheia pe data de 6 iunie 2025.
Vezi și Structura anului şcolar 2024-2025.
Calendar Bacalaureat 2025 – sesiunea de vară
- 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
- 27-29 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 29-31 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 3-5 februarie 2025 Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 5-7 februarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 2-6 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
- 6 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 10 iunie 2025 Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 11 iunie 2025 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 12 iunie 2025 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 13 iunie 2025 Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 18 iunie 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00), vizualizarea lucrărilor scrise
și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14,00 – 18,00) - 19-20 iunie 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 27 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale
Calendar Bac 2025 – sesiunea de toamnă
- 14-21 iulie 2025 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
- 4-5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 6 august 2025 Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 7-8 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 11 august 2025 Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 12 august 2025 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 13 august 2025 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 14 august 2025 Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 18 august 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00), vizualizarea lucrărilor scrise
- și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14,00 – 18,00)
- 19-20 august 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 26 august 2025 Afișarea rezultatelor finale
Calendar simulare pentru probele scrise la Bacalaureat 2025
„În vederea optimizării rezultatelor elevilor la examenul național de Bacalaureat 2025 și a familiarizării acestora cu respectarea condițiilor de susținere a unui examen național, și în vederea simulării condițiilor de organizare și desfășurare a examenului, Ministerul Educației organizează în anul școlar 2024-2025 simularea probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat 2025”, se arată în documentul emis de Ministerul Educației și publicat pe edu.ro.
- 24 martie 2025 Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
- 25 martie 2025 Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
- 26 martie 2025 Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
- 27 martie 2025 Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
- 8 aprilie 2025 Comunicarea rezultatelor
Vizualizarea propriei lucrări după afișarea rezultatelor inițiale
O altă schimbare în ceea ce privește modul de desfășurare a examenului de bacalaureat 2025 este că elevii care susțin examenul pot solicita vizualizarea lucrării imediat după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestațiile.
”Candidatul poate solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii după afișarea rezultatelor inițiale, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Națională de Bacalaureat. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal”, se arată în ordinul de ministru.
Regulament pentru examen de Bacalaureat 2025
Ministerul Educației a publicat, de asemenea, regulamentul de organizare a examenului de bacalaureat 2025 pentru elevi:
- (1)Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.
- (2) Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate la alin. (1) în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiți în examen.
- (3) Se interzice candidaților la examenul național de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
- (4) Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare/care permit conectarea la internet/la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicarea cu alți candidați/asistenți din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
- (5) Se interzice candidaților la examenul național de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
- (6) Candidații care încalcă regulile menționate la alin. (3)—(5) sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de către cadrele didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise.
- (7) Încălcarea regulilor menționate la alin. (3)—(5) va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului național de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului național de bacalaureat.
- (8) În situații obiective, neimputabile candidatului, în care se decide anularea/rescrierea lucrării în centrul de examen, timpul destinat redactării lucrării scrise se poate prelungi, cu cel mult 1 oră, conform unei proceduri elaborate de către Comisia Națională de Bacalaureat.
- (9) Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala de examen după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.
- (10) Înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice care vizează organizarea și desfășurarea corectă a examenului național de bacalaureat și prevederile alin. (1)—(7) și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte/dispozitive tip IoT care, potrivit reglementărilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen.
- (11) După parcurgerea etapelor menționate la alin. (9), candidații vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile alin. (1)—(7) și mențiunea că au luat cunoștință de faptul că nerespectarea regulilor menționate la alin. (3)—(5) are drept consecință măsurile menționate la alin. (6) și (7).
Sursă foto – Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro