Calendarul pandemiilor este în general greu de prevăzut, dar acum există suficiente informații pentru a face unele estimări cu privire la calendarul epidemiei declanșate de noul coronavirus.
Situația se poate schimba de la țară la țară și depinde în mare măsură de succesul campaniei de imunizare deja demarate în întreaga lume.
Apoi, deși pandemia se va sfârși, este sigur că virusul va rămâne cu noi pentru foarte multă vreme, posibil pentru totdeauna, așa cum au avertizat mulți experți.
Opiniile experților citați de revista americană The Atlantic sunt totuși optimiste.
Pe scurt, spun aceștia, viața în timpul primăverii nu va fi substanțial diferită față de cea pe care am dus-o anul trecut. Vara ar putea oferi însă o relativă întoarcere la normalitate.
Toamna sau iarna viitoare ar putea aduce ori o continuare a îmbunătățirii situației, ori un mic pas înapoi, care ar trebui totuși să fie urmat de o întoarcere aproape sigură la normalitate.
Primăvară, 2021
În general, viața de zi cu zi va fi departe de normalitate în următoarele luni.
Și asta pentru că în majoritatea țărilor, inclusiv România, numărul oamenilor vaccinați nu va fi suficient de mare pentru stoparea răspândirii virusului.
Marea Britanie este una dintre țările în care campania de imunizare este foarte avansată. Un adult din trei a primit deja o primă doză, respectiv peste 17,5 milioane de persoane, şi până la jumătatea lui aprilie toţi cei de peste 50 de ani ar urma să fie vaccinaţi măcar cu o singură doză.
Chiar și aici însă, autoritățile speră la o revenire la o viaţă aproape normală abia la sfârşitul lui iunie.
Unii experți se tem chiar că pandemia ar putea să se înrăutățească, din cauza noilor variante ale virusului, mai contagioase și mai rezistente la vaccin.
Și în România, un raport al Institutului Național de Sănătate Publică a atras atenția că varianta britanică a virusului virusul circulă deja în jumătate din județele țării și „există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat”.
Vestea bună este însă că vaccinurile actuale sunt suficient de bune pentru a reduce riscul unor forme severe ale bolii.
Dacă nu va exista o creștere substanțială a numărului de cazuri din cauza noilor variante, micile reuniuni cu prietenii, în casă, fără măști – în cazul în care toată lumea este vaccinată – devin iarăși posibile, fără riscuri mari, spune Ashish Jha, decanul Școlii de Sănătate Publică de la Universitatea Brown.
Vară, 2021
În SUA, și în orice altă țară care va accelera campania de vaccinare în timpul primăverii, sezonul cald ar trebui să marcheze o întoarcere la normalitate.
„În lipsa unei noi tulpini care să provoace efecte neașteptate, mă aștept ca vara să fie foarte asemănătoare cu vara lui 2019”, spune pentru The Atlantic Andrew Noymer, profesor de sănătate publică la University of California, Irvine.
În SUA, crede profesorul, ținând cont de scăderea ratei cazurilor și a spitalizărilor, normalitatea s-ar putea instala chiar din luna mai.
Alți experți consultați de revista americană sunt mai puțin optimiști, dar cei mai mulți sunt de acord că între lunile iunie și septembrie, vremea caldă și vaccinările vor face ca cele mai multe activități să fie mai sigure.
Când vorbesc despre reluarea activităților, experții se referă la reuniuni cu prietenii și familia în casă, la întoarcerea la locul de muncă, la mâncatul în interiorul restaurantelor sau la reluarea călătoriilor interne.
Specialiștii nu se așteaptă însă la reluarea concertelor în săli, la întoarcerea spectatorilor în tribunele stadioanelor sau la reluarea călătoriilor internaționale la nivelul de dinainte de pandemie.
Toamnă-Iarnă, 2021-2022
Chiar dacă vara pare să marcheze sfârșitul pandemiei, ar putea foarte bine să aducă doar un respiro.
Experții din SUA se așteaptă ca cea mai mare parte a populației să fie vaccinată până la toamnă, scenariu valabil și pentru statele UE, inclusiv România.
Dar o mică resurgență a virusului ar putea să apară în lunile reci.
”Nu va fi așa de rău ca iarna aceasta, dar nu știu dacă va fi rău sau dacă vom putea vorbi doar despre câteva cazuri”, spune Andrew Noymer.
Scenariul cel mai posibil ar fi cel cu foarte puține cazuri, ceea ce înseamnă că toate țările ar putea face noi pași către normalitate.
Cel mai probabil vor exista focare de infecție, dar vaccinurile ar trebui să prevină situația în care persoanele bolnave vor ajunge la spital.
Un alt scenariu mai puțin probabil, dar care nu poate fi exclus este cel în care numărul de infectări ar putea crește substanțial în rândul persoanelor care au refuzat să se vaccineze sau din cauza unei variante care este rezistentă în fața vaccinurilor.
Aceste focare ar putea atrage noi restricții, dar cel mai probabil nu va fi nevoie de lockdown-uri naționale.
Vestea bună este că vaccinurile ar putea fi adaptate pentru a face față noilor variante ale virusului, în cazul în care acestea vor reprezenta un pericol mai mare.
Primăvară-Vară, 2022
Pentru următorul an, odată cu venirea primăverii, predicțiile experților sunt mai simple.
Viața ar trebui să fie aproape normală sau în orice caz, cât de normală ar putea fi viața post-pandemie.
Virusul va exista în continuare, dar posibilitatea este ca el să fie mai puțin distructiv. Asemenea virusului gripal, el va circula în special în timpul lunilor reci.
Unii oameni vor muri în continuare de COVID, dar virusul nu va mai fi scăpat de sub control, așa cum s-a întâmplat până acum.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!