S-a născut în Irinopolis, cetate din Decapole, în Asia Mică, în timpul mișcării iconoclaste (împotriva icoanelor), sub domnia lui Leon Armeanul (813-820).
Sfântul Grigorie a avut parte de o bună educație și a manifestat o înclinare deosebită spre cele duhovnicești, frecventând biserica și studiind dogmele credinței. A renunțat la căsătorie și a intrat în viața monahală, mergând la o mănăstire, unde a viețuit timp de 14 ani.
După această perioadă, a început a umbla din loc în loc, venind în mijlocul credincioșilor și încurajându-i spre mărturisirea dreptei credințe în lupta pentru sfintele icoane. În această călătorie, în care s-a arătat și mare făcător de minuni, Sfântul Grigorie a trecut prin Efes, Enos, Hrisopole, Corint, ajungând până la Roma, unde a stat mai multă vreme.
În ultimii ani ai vieții, a rămas la o mănăstire aproape de Tesalonic, fiind hirotonit preot, pentru modul în care și-a trăit viața. Se spune că sărăcia lui era apostolică și îmbrăcămintea evanghelicească, căci numai cu o haină proastă își acoperea trupul. Cu o astfel de petrecere trăind el, atât de mult și-a curățit sufletul și trupul de toate patimile, încât s-a făcut vrednic de preoție și a fost hirotonit preot, slujind Sfânta Liturghie cu inima zdrobită și cu duhul smereniei.
La Tesalonic s-a îmbolnăvit grav, și așa bolnav și slăbit a călătorit până la Constantinopol, unde a trecut la cele veșnice, fiind înmormântat la o mănăstire din oraș.
În 1453, când Bizanțul a căzut sub stăpânirea turcească, moaștele Sfântului Grigorie, întregi și neputrezite, au fost aduse în părțile Dunării. Auzind de minunile ce se făceau la aceste moaște, banul Țării Românești, Barbu Craioveanu, le-a cumpărat, în 1498, și le-a dus la Mănăstirea Bistrița (Râmnicu Vâlcea), ctitoria sa, unde se păstrează până astăzi.
Tot astăzi este pomenit Sfântul Mucenic Dasie (Tasius), soldat roman dintr-o legiune care staționa la Dunăre, la începutul secolului al IV-lea.
În acele vremuri, în timpul Saturnaliilor, o sărbătoare păgână renumită în Imperiul Roman, exista obiceiul să se aleagă, prin tragere la sorți, un rege al acestor sărbători, care putea să petreacă după cum vroia timp de treizeci de zile. După trecerea acestui timp, cel ales rege era sacrificat prin aruncarea în sus și străpungerea, în cădere, de săbiile ostașilor.
Saturnaliile se întindeau pe perioada a șapte zile, în acest timp nu se muncea, aveau loc multe spectacole publice (lupte, gladiatori, circ, curse) și fiecare cetățean roman putea să-și dea frâu liber patimilor și poftelor.
Dasie, ostaș creștin, a fost ales prin tragere la sorți să fie rege al Saturnaliilor. El însă s-a socotit ostaș al lui Hristos și s-a opus cu tărie îndeplinirii acestui obicei. Pentru că nu a vrut să participe la sărbătoarea romană, Dasie a fost întemnițat.
În 20 noiembrie 304, după multe chinuri, Sfântului Dasie i s-a tăiat capul. În cetatea Axiopolis (Cernavodă), Sfântul Dasie era sărbătorit de trei ori pe an, în acest loc fiind descoperită o basilică veche, unde acesta era pomenit alături de Sfinții Mucenici Chiril și Chindeu.
Moaștele sale au fost duse, mai târziu, la Ancola, în Italia, și așezate cu mare cinste în Biserica Sfântului Chiriac, unde se păstrează până astăzi.
Calendar ortodox 20 noiembrie
Calendarul Ortodox: Înainte-prăznuirea Intrării în biserică a Maicii Domnului; Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul; Sf. Mc. Dasie; Sf. Ier. Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului
Calendarul Greco-catolic: Sf. cuv. Grigore Decapolitul; Sf. aep. Proclu; Sf. Dasius din Durostorum
Calendarul Romano-catolic: Ss. Grigore Decapolitul; Edmund, rege
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro