Nevoind să se supună decretelor date de acest împărat, prin care se cerea scoaterea icoanelor din biserici, Emilian a fost supus la chinuri grele. Sfântul Emilian a petrecut în surghiun timp de cinci ani, îndurând dureri și umiliri de nedescris pentru mărturisirea lui ortodoxă. A murit ca martir. Alături de alți episcopi.
Tot luni, se face pomenirea Sfântului Miron, făcătorul de minuni, episcopul Cretei, Sfântului Cuvios Părinte Teodor, egumenul de la Oronon, Sfinților Mucenici Elefterie și Leonid, A zece sfinți pustnici din Egipt, A doi sfinți mucenici din Tir, Sfântului Mucenic Stirachie, Sfântului Mucenic Anastasie bulgărul, Sfântului Mucenic Triandafil Zagoreul.
Calendar ortodox 2016. Troparul Sfântului Ierarh Emilian Mărturisitorul
Îndreptător credinței și chip blandetilor, învățător înfrânării te-a arătat pe ține turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru această ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Emilian, roagă pe Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.
Calendar ortodox 2016. Condacul Sfântului Ierarh Emilian Mărturisitorul
Pe ține, cel ce te-ai arătat viteaz apărător al Treimii, te mărește, cântându-te, Biserica, pentru care ai și pătimit, Sfinte Mucenice Emilian. Pentru aceea cinstim pomenirea ta, căci ne izbăvești de năpădirea cea păgânească pe noi, robii tăi.
Calendar ortodox 2016. Postul Adormirii Maicii Domnului
Luni, 1 august, începe Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii). Credincioșii creștin ortodocși sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului pe data de 15 august. Postul Adormirii Maicii Domnnului este cel mai nou dintre posturile de peste an, dar se spune că e singurul care, ţinut cu credinţă şi smerenie, îndeplineşte dorinţele. Cunoscut în popor ca Postul Sântă-Măriei, postul care precede praznicul Adormirii Maicii Domnului a fost menit să aducă aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare, de postul cu care ea însăşi s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice. Este penultimul din anul bisericesc, mai uşor decât cel al Paştelui, dar mai aspru decât al Naşterii Domnului şi cel al Sfinţilor Apostoli.
Iar Sfânta Maria îi scapă de necazuri pe creştinii care postesc până pe 15 august. E un post al bucuriei, ţinut din dragoste pentru Maica Domnului, nu unul de tristeţe, cum e al Paştelui. Acum e bine să ne şi spovedim păcatele şi, dacă ni se dă dezlegare, să ne împărtăşim.
Vezi calendarul creștin ortodox pe libertateapentrufemei.ro. Află când e cruce în calendar, când se prind posturile și când sunt zile de sărbătoare.