Calendar Ortodox 2017. Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului)
Ier. Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului; Sf. Ier. Martin Mărturisitorul, episcopul Romei ; Sf. Mc. Tomaida
Calendar Ortodox 2017. Vineri, 14 aprilie, zi de doliu
Greco-catolice
Sfânta și Marea Vineri (Patimile și moartea Domnului). Sf. ap. Aristarh, Pud și Trofim — apostoli din cei 70. Prohodul Domnului. Post și ajun
Romano-catolice
Vinerea Sfântă (Patima și moartea Domnului) (post și ab.)
Ss. Tiburțiu, Valerian și Maxim, m.; Liduina, fc.; Fer. Isabela, fc. m.
Vinerea Mare este zi de mare doliu pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul lumii. Zi aliturgică (nu se slujește Sfânta Liturghie), pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Hristos, în chipul pâinii și al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeași zi.
Denia din Sfânta și Marea Vineri cuprinde rânduiala Prohodului Domnului, o alcătuire de slujbă în trei stări, cu o melodie frumoasă, cântată și de credincioși, pe care se cântă textele rânduite de Sfânta Biserică, texte numite Prohodul Domnului, ce se încadrează la slujba Utreniei din Sâmbăta Mare, din Sâmbăta Sfintelor Pătimiri și care se oficiază, de fapt, vineri seara, scrie România tv. Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii, care simbolizează înmormântarea Domnului.
Sfântul Ierarh Pahomie, episcopul Romanului, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 14 aprilie.
Călugărit la Mănăstirea Neamț, a fost hirotonit ierodiacon și ieromonah, la scurt timp a fost ales mare eclesiarh, apoi egumen. La începutul secolului al XIII-lea a plecat pentru doi ani la Kiev și Rostov Reîntors în Moldova s-a așezat într-o „sihăstrie” în apropierea Mănăstirii Neamț
Vinerea Mare este a cincea zi din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Pentru creștini, este o zi de doliu, pentru că este ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos. Vinerea Mare este zi de post negru, ceea ce înseamnă că toată nu se bea decât apă. Tradiția mai spune că în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro