Sfântul Teofan s-a născut la jumătatea secolului al VIII-lea, la Constantinopol, părinții săi fiind înalți demnitari. Printre rudele sale se numărau doi împărați ai imperiului bizantin: Leon Isaurul (717-740) și Constantin Copronimul (740-775).
Orfan de tată de la vârsta de 3 ani, Sfântul Teofan a fost crescut de împăratul Constantin Copronimul care, în înțelegere cu unul dintre demnitari, l-a logodit la vârsta de 12 ani cu fiica acestuia, urmând ca la vârsta cuvenită să fie căsătoriți. Numai că tinerii au hotărât în ziua nunții să trăiască în deplină curăție; au împărțit mare parte din averea lor săracilor, Sfântul Teofan rămânând să îndeplinească atribuțiile de înalt funcționar al imperiului.
După moartea părinților, s-au hotărât amândoi pentru viața monahală, soția primind numele de Irina în Mănăstirea Prinkipos, iar Sfântul Teofan a intrat în Mănăstirea Polihroniu, în Singriania.
Timp de 6 ani a îmbinat rugăciunea cu munca, copiind diferite texte și ridicând un așezământ monahal în insula Calonim.
Sfântul Teofan a participat la Sinodul al VII-lea ecumenic de la Niceea (787). În timpul mișcării iconoclaste a fost exilat de Leon Armeanul (813-850) în insula Samotracia. Deja bătrân și bolnav, după 23 de zile de exil a murit (sursa: vol. „Viețile Sfinților”).
Calendar Ortodox 2017: sărbători religioase 12 martie
Calendarul Ortodox: Sf. Cuv. Teofan Mărturisitorul; Sf. Ier. Grigorie Dialogul, episcopul Romei; Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog , Duminica a 2-a din Post
Calendarul Greco-catolic: Duminica 2 din Post (a Sf. Grigore Palamas). Sf. cuv. Teofan; Sf. papă Grigore Dialogul
Calendarul Romano-catolic: Duminica a 2-a din Post, Ss. Inocențiu I, pp.; Alois Orione, pr.; Maximilian, m.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro