Ovidenia, Obrejania sau Vovidenia este sărbătoarea din calendar ortodox 2020 prăznuită pe data de 21 noiembrie, în prima săptămână de când a început Postul Crăciunului 2020.
Cuprins:
Ce semnifică sărbătoarea Intrarea Maicii Domnului în Biserică
În popor, cu ocazia acestei zile, creștinii respectă tradiții vechi de sute de ani mai ales că, împreună cu sărbătoarea de Sfântul Andrei și Sânnicoară, Sfântul Nicolae, Intrarea Maicii Domnului în Biserică semnifică perioada de sfârșit de noiembrie și început de decembrie, un scenariu de înnoire a timpului.
Vovidenia este o sărbătoare a Luminii, aducătoare de noroc și bucurie. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este sărbătorită an de an în data de 21 noiembrie, zi în care este și dezlegare la pește și când se respectă mai multe tradiții cu scopul de a atrage norocul, sporul și sănătatea credincioșilor.
Există și restricții în această zi importantă din calendarul creștin-ortodox, care vorbește despre momentul în care Fecioara Maria, în vârstă de trei ani, a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim.
Fecioara Maria a fost dusă în templul evreiesc din Ierusalim încă de când era copilă, iar acolo a trăit și a slujit ca fecioară până la logodna ei cu Sfântul Iosif. A fost condusă în acel loc sfânt ca să devină ea însăși “Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu.
Istoricul sărbătorii închinate Maicii Domnului
Praznicul Aducerii Maicii Domnului la Templu este sărbătorit din cele mai vechi timpuri, așa cum arată tradiția creștină din Palestina. Conform spuselor, Împărăteasa Elena a zidit o biserică închinată acestei sărbători chiar în templul din Ierusalim, iar Sfântul Grigorie al Nissei este cel care menționează această sărbătoare încă din secolul al IV-lea.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică este una dintre cele mai noi sărbători închinate Maicii Domnului ce a fost înscrisă în calendarul universal al Bisericii în secolul al VI-lea, după ce s-a ridicat la Ierusalim o biserică numită “Sfânta Maria cea Nouă”. Sărbătoarea s-a extins mai târziu în tot Orientul creștin și în Occident și are dată fixă pe 21 noiembrie.
Cum se sărbătorește praznicul în Biserică
În seara de dinaintea sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică, la Vecernie, se citesc trei texte profetice din Vechiul Testament, deoarece ele sunt considerate a trimite la Maica Domnului, pentru că ea va deveni templul viu al lui Dumnezeu.
În dimineața sărbătorii se sărbătorește Utrenia, cea mai lungă și mai complexă dintre slujbele ceasurilor, la care se citește Luca 1, 39-49, 56 – pericopa vizitei pe care Maica Domnului o face lui Elisabeta după Bunavestire. Evanghelia este citită la toate sărbătorile Maicii Domnului și include Cântarea Maicii Domnului.
Începând din această zi se cântă și catavasiile Nașterii Domnului, ceea ce semnifică pentru credincioși o etapă în apropierea și înainte-prăznuirea Crăciunului. În ziua sărbătorii se slujește și Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.
Acatistul Intrării în Biserică a Maicii Domnului
Acatistul este rugăciunea care se citește obligatoriu în picioare sau stând în genunchi, dar numai după ce au fost rostite rugăciunile începătoare. Acatistul Intrării în Biserică a Maicii Domnului este citit de preoți în ziua prăznuirii Intrării Maicii Domnului în Biserică, dar poate fi citit și de oameni simplu.
De regulă, un acatist se citește pe o perioadă de 40 de zile, timp în care se ține post. Rugăciunea are puterea de a ține relele la distanță și te poate ajuta să scapi de gânduri rele și de probleme.
Tradiții și obiceiuri de Intrarea Maicii Domnului în Biserică
- Credința populară spune că de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, ca și de Crăciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celor mai mari dorințe.
- La țară, fetele care vor să-și afle ursitul merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. La cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în fântână. Pe luciul apei, fata care împlineşte ritualul are șansa să vadă chipul ursitului ei.
- Credincioșii aduc la biserică bucate de post și preparate din peşte pentru a fi sfințite. Aceste ofrande sunt împărţite apoi copiilor şi oamenilor neajutorați.
- În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte, înecaţi şi fără lumânare.
- În anumite localităţi din nordul ţării, pentru cei care au murit fără lumină, se dau de pomană plăcinte cu dovleac şi câte o lumânare albă pentru că, potrivit tradiţiei, lumânarea albă, dincolo de ultimul hotar al vieţii, nu se stinge niciodată
- În dimineața zilei de sărbătoare, femeile luau din livadă o creangă cu 7 prune, o creangă cu 7 mere și altă creangă cu 7 alune, pe care le păstrau în cămară pentru o perioadă lungă de timp, pentru a proteja de friguri tot anul.
- În noapte sărbătorii, în anumite zone ale țării, femeile pun un vas cu apă peste noapte, iar apa o folosesc ulterior pentru dureri de piept și de cap sau pentru a-și îmbunătăți vederea.
- În ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică, toți copiii obișnuiesc să pună crenguțe de măr în vase cu apă. Acestea se țin la căldură și lumină, iar până la Anul Nou ele înmuguresc și înfloresc, după care sunt folosite drept sorcove pentru sărbători.
- E bine ca în această zi, oamenii care au fost certați să-și ceară iertare și să se împace.
- În această zi se fac previziune despre vreme. Se spune că așa cum va fi vremea în această zi, așa va fi toată iarna. Dacă cerul va fi senin, anul viitor va fi unul secetos, în schimb dacă va ninge, atunci va fi o iarnă cu multă zăpadă și un an roditor.
Ce nu este bine să faci de Vovidenie
- În această zi, femeile nu au voie să lucreze cu lână, deoarece altfel de munci ar putea pune în pericol animalele, în special oile.
- Nu este bine ca astăzi să se spele haine și nici să se facă ordine în casă. Se spune că cine încalcă această tradiție va avea probleme și necazuri mari pe durata anului.
- Nu este bine să te cerți și nici să refuzi iertarea celui care vine să o ceară.
- În ziua de sărbătoare nu este bine să uiți de cei săraci, în special de copiii nebotezați.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro