„Este primul recensământ din istoria recensămintelor din România în care nu se va folosi hârtia în nicio etapă. El este conceput cu trei etape de desfăşurare, trebuie să le spunem pe toate, ca să se înţeleagă mai bine felul în care se va desfăşura”, a declarat purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică, Vladimir Alexandrescu, pentru Agerpres.
Cuprins:
Elementele de noutate ale actualului Recensământ al populației și locuințelor sunt:
• 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor
• posibilitatea autorecenzării – premieră în statistica românească
• recenzare prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor
• autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC
• chestionarul pentru autorecenzare – disponibil în limba română și în limbile minorităţilor naţionale precum și în limba engleză.
Recensământul de probă
Recensământul de probă a avut loc în februarie 2021 și a constat în preluarea de date din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021.
„Recensământul de probă a avut loc în 2021 şi este o activitate în cadrul recensământului, aşa cum îi spune şi numele, pentru pregătirea recensământului propriu-zis. El își propune să verifice modul în care populaţia este dispusă să participe la recensământ, pentru că recensământul este o activitate al cărei succes depinde, în cea mai mare parte, de modul în care populaţia va colabora la actul de recenzare. Dar aceste date nu sunt destinate publicării”, a spus purtătorul de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu, pentru Agerpres.
Recensământul propriu-zis
Recensământul propriu-zis a început astăzi, 1 februarie 2022, prin preluarea datelor din surse administrative şi popularea bazei de date a RPL2021. Această primă etapă se încheie la 13 martie 2022.
Autorecenzarea prin metoda CAWI, în premieră online, este a doua etapă și va avea loc în intervalul 14 martie – 15 mai 2022.
Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, cu ajutorul tabletelor, pentru acele persoane/clădiri/locuinţe, pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line, se va desfăşura în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, în cea de-a treia etapă.
Pentru cei care nu au nici tehnologia necesară, nici adrese de e-mail şi de regulă nu folosesc instrumente de comunicare online, în fiecare localitate există puncte de autorecenzare asistată.
Purtătorul de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu:
Prelucrarea datelor se va finaliza în octombrie 2023. Până atunci, vor fi publicate rezultatele provizorii, în decembrie 2022. Publicarea rezultatelor definitive va avea loc în decembrie 2023.
La ce întrebări trebuie răspuns
Este vorba, printre altele, de două chestionare, unul pentru recenzarea locuinței, iar altul pentru recenzarea persoanei.
În privința clădirilor, chestionarele vor cuprinde întrebări referitoare la tipul clădirii, anul construirii ei, materialele de construcție ale pereților exterior ai acesteia.
În legătură cu întrebările la nivel de persoană, chestionarele vor cuprinde, printre altele, întrebări din categoria caracteristicilor demografice – sex, data nașterii, starea civilă legală, starea civilă de fapt, anul căsătoriei, anul uniunii consensuale.
Totodată, românii vor fi întrebați în ce măsură au fost afectați de pandemia de COVID-19.
3 recensăminte după Revoluție
Până acum, România a avut 3 măsurători ale numărului de locuitori, în 1992, în 2002 și în 2011
Recensământul din 7 ianuarie 1992 a arătat că România avea o populaţie de 22.810.035 locuitori, cel din 18 martie 2002 – o populaţie de 21.680.974 locuitori, iar cel din 20 octombrie 2011 – o populaţie de 20.121.641.
În 2021, populaţia rezidentă a României era de 19,1 milioane de locuitori, dintre care 51,10% femei și 48,90% bărbați, potrivit site-ului recensamantromania.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro