Demisia lui Nicolae Ciucă din funcția de premier, ca urmare a Protocolului politic semnat în noiembrie 2021 cu PSD și UDMR, a fost stabilită pentru ziua de luni, 12 iunie, precizează surse din Coaliție.
Premierul a mai anunțat că va demisiona pe 26 mai, dar s-a răzgândit din cauza grevei profesorilor și a refuzului lui Marcel Ciolacu de a prelua funcția până la finalizarea negocierilor cu sindicatele.
Președintele Iohannis și-a dat girul pentru demisie încă de săptămâna trecută pentru a demara rotația premierilor.
Premier nou, până pe 15 iunie
Într-un calendar discutat de liderii PSD, duminică, la Vila Lac, Marcel Ciolacu ar urma să preia puterea între 13 și 15 iunie.
Marți s-ar putea organiza consultările cu partidele la Palatul Cotroceni, audierea miniștrilor s-ar realiza pe 14 iunie, iar joi, 15 iunie, Cabinetul Ciolacu ar putea primi votul de învestitură în Parlament. În aceeași zi ar urma să depună jurământul la Palatul Cotroceni în fața lui Klaus Iohannis.
Marcel Ciolacu ar fi al patrulea premier PSD desemnat de actualul președinte, după Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă.
Se așteaptă răspunsul profesorilor
Nicolae Ciucă nu și-a informat însă și colegii de partid că va demisiona luni. Prim-vicepreședinții, vicepreședinții sau șefii de organizații nu au primit vreun mesaj din partea premierului, care este și președintele PNL. Singura convocare oficială este pentru marți, 13 iunie, a Biroului Politic Național.
„Toți știm doar pe surse că președintele nostru demisionează luni din funcția de premier. Pe noi nu ne-a informat oficial”, a declarat sub protecția anonimatului un lider de organizație PNL. Mai mulți lideri de organizații au avut același tip de mesaj când au fost întrebați dacă au fost informați oficial despre demisia premierului.
Tăcerea este pusă de alți lideri pe seama faptului că negocierile cu sindicatele din Educație nu s-au încheiat. Luni dimineață este așteptat răspunsul final al profesorilor la ultima ofertă primită din partea Guvernului.
„Premierul nu poate anunța înainte de a încheia negocierile că demisionează. Se înțelege cu sindicatele luni dimineața, dă ultima Ordonanță de Urgență, rezolvă problema, greva se încheie, și, la finalul ședinței de Guvern, poate anunța că a decis să-și depună mandatul. De acolo se declanșează procedura constituțională”, a subliniat un lider PSD pentru Libertatea.
Ciucă, așteptat în fruntea Senatului
Viitorul lui Nicolae Ciucă a fost decis tot de președintele Klaus Iohannis, potrivit mai multor surse din partid. Premierul ar urma să preia funcția de președinte al Senatului, iar Alina Gorghiu va primi o funcție în Guvern.
Într-o discuție informală purtată în luna mai de liderii PNL cu Klaus Iohannis, președintele le-a transmis că nu vrea să vadă lideri din prima linie în noul Guvern și trebuie să fie impuse fețe noi.
Nicolae Ciucă, Lucian Bode și toți cei patru-primvicepreședinți au primit misiunea de a se ocupa de „revitalizarea PNL” înainte de anul electoral 2024.
Nume noi în viitorul guvern
PNL va pierde Ministerul Digitalizării, iar la Ministerul de Finanțe ar putea ajunge Sebastian Burduja sau Cosmin Marinescu.
Ministerul de Justiție trebuia să revină, conform Protocolului semnat, celor de la PSD. Social-democrații vor renunța la Justiție, potrivit unor surse din Coaliție, care ar putea reveni Alinei Gorghiu, dar vor câștiga o funcție de vicepremier pentru Marian Neacșu, actual secretar general al Guvernului.
Printre numele noi care s-ar putea regăsi în noul guvern se numără Mircea Abrudean, un apropiat al lui Emil Boc, Gheorghe Falcă, europarlamentar, care țintește Transporturile sau Dezvoltarea, sau Nicoleta Pauliuc, președinta organizației de femei, puternic susținută de Nicolae Ciucă și Lucian Bode. Ea se află în cărți pentru Ministerul de Interne și este în prezent senatoare și președinta Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță.
Un alt nume care ar putea să facă parte din noul guvern este Alexandru Muraru, președintele PNL Iași, tot pe filiera lui Klaus Iohannis, susțin surse din formațiunea condusă de Nicolae Ciucă.
„Planul este ca până joi să avem guvernul învestit în Parlament”
Biroul Politic Național al PNL de marți ar avea rolul de a aproba varianta de premier propusă de PSD la consultările de la Cotroceni, programul de guvernare, noul protocol de colaborare din Coaliție și lista cu miniștri.
PSD a convocat pentru marți o ședință similară a forurilor de conducere.
„Planul este ca până joi să avem guvernul învestit în Parlament. Marcel Ciolacu își va da și el demisia în această săptămână din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Conform înțelegerii, funcția rămâne la PSD”, au subliniat, pentru Libertatea, surse din conducerea social-democraților.
Incertitudine în privința UDMR
Respectarea Protocolului semnat în noiembrie 2021 la instalarea guvernului Ciucă are șanse minime să fie respectat integral. Schimbarea premierilor nu ar fi trebuit, conform documentului semnat, să aibă impact și asupra ministerelor UDMR.
Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului și cel al Sportului sunt portofoliile deținute de Uniune. Liderii UDMR au fost de acord cu comasarea Ministerului Sportului cu cel al Familiei, datorită intenției lui Marcel Ciolacu de a reduce numărul de ministere de la 20 la 18.
Kelemen Hunor a spus însă un „nu” categoric în coaliție când i s-a cerut să renunțe la Ministerul Dezvoltării, râvnit de PSD și PNL.
„Nu acceptăm MIPE (n.r. – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) și Energia, ci Dezvoltarea și ceva similar”, a fost răspunsul președintelui UDMR la oferta lui Marcel Ciolacu.
Liderii PSD, reuniți duminică la Vila Lac, au propus ca UDMR să cedeze Dezvoltarea și Mediul și să preia Ministerul Fondurilor Europene și Energia.
PNL a solicitat, până în prezent, respectarea Protocolului de guvernare. Social-democrații vor să păstreze însă Ministerul Transporturilor pentru Sorin Grindeanu.
Dacă UDMR nu acceptă oferta primită din partea PSD, s-ar putea să nu facă parte din viitorul guvern deși, la nivel declarativ, social-democrații și liberalii au susținut că vor Uniunea la Palatul Victoria ca factor de stabilitate.
Kelemen Hunor a precizat că va discuta din nou cu Marcel Ciolacu după ce va primi mandatul de premier de la Klaus Iohannis.
Uniunea insistă pentru respectarea Protocolului semnat în noiembrie 2021.
Calcule parlamentare arată că PSD și PNL, plus grupul minorităților naționale, ar avea majoritate și fără UDMR. La Senat, ar fi vorba de aproape de 20 de voturi în plus, iar la Camera Deputaților – de aproape 40 de voturi.
Cu toate acestea, în mai multe situații din Senat s-a putut observa și în actuala coaliție că au existat probleme pentru impunerea anumitor proiecte.
Omul lui Iohannis
Cariera politică a lui Nicolae Ciucă a fost legată de președintele Klaus Iohannis, lucru dezvăluit chiar de fostul președinte PNL, Ludovic Orban.
Impus pe listele PNL la parlamentare, în 2020, senatorul Nicolae Ciucă a primit o poziție importantă în primul guvern liberal, cea de Ministru al Apărării. Chiar dacă afirma, când era Șeful Statului Major, că nu va face politică, Ciucă a devenit premierul unei coaliții inedite în 2021: PSD – PNL – UDMR.
Noua construcție politică a fost justificată prin faptul că România are nevoie de stabilitate politică, în condițiile în care Rusia a invadat Ucraina, iar simultan s-a declanșat o criză energetică.
Surse din conducerea PNL susțin că viitorul lui Nicolae Ciucă în partid depinde de rezultatul alegerilor europarlamentare, din iunie 2024, în timp ce alți lideri din partid îl văd drept un posibil candidat la prezidențiale. Până atunci, Ciucă va bifa o nouă funcție în CV, cea de președinte al Senatului, a doua poziție în stat, potrivit surselor din conducerea PNL.
Acestea recunosc că partidul a fost dependent în ultimii zece ani de Klaus Iohannis, iar toate deciziile majore în partid s-au luat cu aprobare de la Palatul Cotroceni și mai puțin în urma unor discuții interne.
Rahan5 • 12.06.2023, 14:25
Alina Gorghiu Ministrul Justitiei ?. Adica, din bratele lui Bogdan Olteanu (atunci casatorit cu 2 copii) (acum vreo 10 ani Bogdan Olteanu a luat o mita de 1 mil. de Euro) s-ajunga Alina Gorghiu Ministrul Justitiei ?. ........ Bine ca n-ajunge Ministrul Familiei !.
Misu1950 • 12.06.2023, 13:10
E foarte buna aleasa perioada 13-15 iunie!! Dar sunt acum alti actori si alt scenariu: minerii de azi (psd-istii) condusi de Ciolacu (Miron Cozma) vor prelua puterea fiind sprijiniti de Iohannis (Iliescu)!! Si iarasi urmeaza alta ingropare a noastra a tuturor...
andrei.v.c • 12.06.2023, 12:41
Ne-am întors la partidul unic. In loc sa fie proteste pentru anomalia asta de PSD - PNL sunt proteste de mai multi bani. Ce o sa se întâmple că toți profesorii o sa primeasca 1000 de lei în plus? O sa fie o grevă a sistemului de sănătate și transport după, că si ei o sa vrea. Ce o sa se întâmple după? Când în economie o sa fie băgați artificial dintr-o dată așa multi bani? INFLAȚIE. iar noi ceilalți de la privat o sa ne uitam cum creste inflația. Iar partidul unic o sa le tot ridice salariile de fiecare data pentru a aduna 2 milioane de voturi (de la bugetari și rudele lor). Iar 2 milioane de voturi dintr-un procent de 30% de prezenta la vot îndemână lejer 40-50% . Bravoooo