California, cel mai populat stat al națiunii, a confirmat până luni 827 de cazuri cu variola maimuței, al doilea cel mai mare număr din SUA, după cele 1.390 de infecții documentate în New York, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, citate de Reuters.

Potrivit autorităților, 98,3% dintre aceste cazuri au fost confirmate la bărbaţi, dintre care majoritatea se identifică și ca făcând parte din comunitatea LGBTQ.

„California acţionează de urgenţă la toate nivelurile de guvernare pentru a încetini răspândirea variolei maimuţei, prin mobilizarea testelor noastre robuste, monitorizarea contacţilor şi prin parteneriatele comunitare consolidate în timpul pandemiei pentru a ne asigura că persoanele cele mai expuse riscului sunt în vizorul nostru pentru vaccinuri, tratament şi asistenţă”, a transmis guvernatorul din California, Gavin Newsom, într-un comunicat.

California a distribuit peste 25.000 de doze de vaccin dintr-un total de 61.000 de doze primite până în prezent, conform biroului lui Newsom. Accesul la vaccinul Jynneos, în special, rămâne limitat pe teritoriul ţării.

California este al treilea stat american care impune stare de urgență, după New York și San Francisco.

Aproximativ 70 de țări în care variola maimuței nu este deja considerată endemică au raportat focare, iar numărul cazurilor la nivel global a depășit 22.100, potrivit unui bilanț întocmit de Reuters, publicat luni.

Actuala epidemie a fost declarată pe 23 iulie urgență sanitară globală, cel mai înalt nivel de alertă al Organizației Mondiale a Sănătății.

Virusul se răspândeşte în mare măsură printre bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi, precum şi printre persoane transgen şi nonbinare.

În general, boala provoacă simptome uşoare până la moderate, inclusiv febră, oboseală şi leziuni dureroase ale pielii care dispar în câteva săptămâni.

 
 

Urmărește-ne pe Google News