Aproximativ 90% din cutremurele lumii au loc în această bandă, care începe din Chile, urcă pe coasta continentelor americane, Mexic, California, trece apoi prin Alaska spre Asia și apoi coboară prin Japonia, Indonezia și ajunge în Noua Zeelandă ocolind Australia.

Primul a fost cutremurul de marți seara de 7,1 grade din Mexic, a urmat apoi unul de 6,1 grade în Noua Zeelandă, miercuri dimineața, urmat apoi de un altul în Japonia de 6,1, Vanuatu 6,4 și Indonezia 5,7 – joi dimineața devreme.

Seismologii admit că Pacificul se confruntă în această perioadă cu o „activitate neobișnuită”, dar asta un înseamnă că urmează un seism în California sau pe coasta nord-americană.

Experții declară că seria de cutremure ar fi putut fi cauzată de undele seismice care călătoresc de-a lungul liniilor de avarie și de declanșarea unor rupturi în Cercul de Foc. Potrivit doctorului Christopher Pluhar, profesor de Geologie de la Fresno State, plăcile din această regiune seismică sunt în mișcare constantă, la o rată de 1-10 centimetri pe an.

Astfel de cutremure se produc tot timpul, dar pentru că nu produc daune nu le observăm, a explicat Pluhar. ”Ar trebui să ne așteptăm tot timpul la cutremure”.

Pluhar spune că există o șansă de aproximativ 60 de procente, ca în California să se producă un cutremur puternic în următorii 30 de ani, cel mai probabil în East Bay.

Oamenii de știință spun că seismul major care a lovit Mexicul pe 19 septembrie nu a fost legat în niciun fel de activitatea intensă din Cercul de Foc, deși se află pe centură.

Experții vorbesc despre iminența producerii unui cutremur major pe viitor în California, dar tot ei spun că activitatea tectonică din zona statului american este diferită față de cea observată pe țărmul Mexicului sau în alte regiuni din Cercul de Foc. Explicația constă în faptul că, în timp ce în Cercul de Foc plăcile tectonice se freacă una de cealaltă pe verticală, în California se află două plăci care se freacă pe orizontală.

Seismologii au recunoscut că grupul de cutremure observate săptămâna aceasta, alături de altele în apropierea Tonga (5,0), Taiwan (5,3) și Papua Noua Guinee (5,2), în aceeași perioadă a fost unul „neobișnuit”. „Trebuie să spun că aceste clustere neobișnuite se întâmplă destul de des și se pare că nu sunt total aleatorii, pur și simplu nu știm ce anume le produce”, a explicat Gary Gibson, de la Universitatea din Melbourne.

În California, riscul unui super-cutremur crește de la o zi la alta

Un raport al Studiului Geologic din S.U.A. avertizează că riscul ca un ”super-cutremur” să lovească în California crește dramatic de la o zi la alta. Cercetătorii au analizat cele mai recente date geologice, le-au analizat cu ajutorul noilor metode de studiu și au stabilit că probabilitatea ca în California să se înregistreze un cutremur cu magnitudinea de 8 sau mai mare în următorii 30 de ani a crescut de la aproximativ 4,7% la aproximativ 7%.

„Suntem norocoși că activitatea seismică din California a fost relativ scăzută în ultimul secol. Dar știm că forțele tectonice continuă să lucreze făcând inevitabilă producerea unui cutremur de mare amploare”, a declarat Tom Jordan, director al Centrului de Cutremur din California de Sud si co-autor al studiului.


Citește și: Ce se întâmplă în cazul în care Coreea de Nord testează o bombă cu Hidrogen deasupra Pacificului


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News