Cuprins:
Călin Georgescu – date personale
- Data nașterii: 26 martie 1962 (zodia Berbec)
- Locul nașterii: orașul București, România
- Soție: Cristela Georgescu
- Copii: are un copil
Călin Georgescu este un inginer român, doctor în pedologie, expert în dezvoltare durabilă, absolvent al unui program postuniversitar la Colegiul Național de Apărare „Carol I”. A fost propus de mai multe ori pentru funcția de prim-ministru al Guvernului României, iar în octombrie 2024 s-a înscris, ca independent, în cursa pentru alegerile prezidențiale.
Date de contact
Facebook: Calin Georgescu
X: calin_georgescu:
Instagram: calingeorgescuoficial
TikTok: calin.georgescu
Site: calingeorgescupresedinte.ro
Educație – ce studii are Călin Georgescu
Călin Georgescu este absolvent al Institutului Agronomic „Nicolae Bălcescu” din București, obținând în 1999 titlul de doctor în pedologie din partea aceleiași instituții, redenumită în 1995 Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară.
După absolvirea facultății în 1986, a dobândit experiență prin misiuni în Regatul Unit și Statele Unite, chiar dacă nici el, nici tatăl său, nu au fost membri ai Partidului Comunist Român.
După prăbușirea comunismului est-european, în perioada 1993-1994, a fost bursier al Guvernului Marii Britanii, absolvind cursul „Politici de mediu, strategii de dezvoltare și management pentru Parcuri Naționale”.
În anul 2007 a absolvit programul postuniversitar „Securitate și apărare națională – geopolitică și geostrategie” al Colegiului Național de Apărare „Carol I”.
În tinerețe, Călin Georgescu a practicat judo de performanță, dobândind centura neagră și câștigând, în 1979, titlul de vicecampion național și balcanic la juniori. De asemenea, a fost alergător de performanță pe distanța de 10.000 de metri și a practicat karate Shotokan, obținând centura neagră în 1995, sport pe care îl practică și în prezent.
Cariera profesională – ce CV are Călin Georgescu
- septembrie 2021-prezent: cadru didactic asociat la Universitatea din Pitești
- 2016-prezent: consultant internațional pe probleme de protecția mediului și dezvoltare durabilă
- 2015-2016: director executiv, consilier special al directorului general ONU-Geneva
- 2011-2013: raport special al ONU pentru efectele adverse ale transportului de produse și deșeuri toxice asupra omului
- 2000-2011: director executiv la Centrul național pentru dezvoltare durabilă (CNDD)
- 2006-2012: director executiv la Institutul de proiecte pentru inovație și dezvoltare (IPID)
- 1996-1997, 1998-2008: manager proiect la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD)
- 2004-2005: director în Ministerul Afacerilor Externe (MAE)
- 1997-1998: secretar general la Ministerul Mediului
- 1992: consilier la ministrului la Ministerul Mediului
- 1991: șef al Biroului senatorial pentru Mediu din Parlamentul României
- 1986-1990: inginer la Întreprinderea pentru Execuția și Exploatarea Lucrărilor de Îmbunătățiri Funciare (IEELIF), potrivit CV-ului său
Cariera politică a lui Călin Georgescu
După absolvirea cursurilor de masterat în anul 1986, Călin Georgescu a fost angajat ca inginer la IEELIF Făgăraș, jud. Brașov, iar din 1990, după victoria Revoluției din decembrie 1989, la Departamentul de Eroziune a Solului din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbunătățiri Funciare INCDIF – ISPIF București.
În anul 1991 a fost numit șef al Biroului Senatorial pentru Mediu al Parlamentului României, iar în anul următor a devenit consilier al ministrului Mediului, Marcian Bleahu. În același an, a fost ales președinte al Asociației „Tineretul Ecologist din România”, funcție pe care a deținut-o până în anul 1996, iar în perioada 1997-1998 a îndeplinit funcția de Secretar General în ministerul Mediului, în mandatul lui Sorin Frunzăverde.
Ca specialist în politici de mediu, a fost implicat, în calitate de manager de proiect, la coordonarea a peste 40 de proiecte pentru diferite autorități locale din țară, desfășurate în perioada 1996-2008.
În paralel, începând cu anul 2000 și până în anul 2011, a fost numit Director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă, organism creat în anul 1997 sub egida Academiei Române, ca agenție a PNUD.
Din 2001, centrul s-a transformat într-o fundație independentă, extinzându-și activitatea. Începând cu anul 2009, Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă elaborează și pune în practică proiecte finanțate de Uniunea Europeană și Guvernul României.
Din poziția de Director al Direcției de Organizații Economice Internaționale din Ministerul Afacerilor Externe, Călin Georgescu a coordonat, între 2004 și 2005, activitatea biroului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică din România.
Între 2006 și 2012, Călin Georgescu a îndeplinit funcția de Director executiv al Institutului de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare. În perioada 2010-2012, Georgescu a îndeplinit funcția de Raportor special al ONU privind efectele adverse ale traficului și depozitării ilicite de produse și deșeuri toxice și periculoase asupra exercitării drepturilor omului al Biroului Națiunilor Unite al Înaltului Comisar pentru drepturile omului.
Din 2021 este cadru didactic la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – Centrul universitar Pitești, unde deține (în 2024) funcția de lector.
Deși nu a fost niciodată un om politic activ, Călin Georgescu a făcut parte în mai multe rânduri din aparatul administrativ central, fie la Ministerul Mediului, fie la Ministerul Afacerilor Externe, numele său fiind vehiculat pentru ocuparea pentru funcției de prim-ministru al Guvernului României în anii 2010, 2011, 2012 și 2016.
În 2020, a fost propus din nou ca premier de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), dar s-a retras în urma unor controverse. În octombrie 2024, s-a înscris, ca independent, în cursa pentru alegerile prezidențiale.
La 1 octombrie 2021, Călin Georgescu a anunțat că va lansa mișcarea „Pământul Strămoșesc”, menită să pună în aplicare proiectul de țară „Hrană, Apă, Energie”, cu scopul de ridicare a României, prin crearea de rețele solide de mici producători și meșteșugari.
Programul politic al lui Călin Georgescu – ce a promis în campanie
Călin Georgescu (62 de ani) este un candidat independent la președinția României, care a fost asociat, mai mult timp, cu partidul AUR și cu diverse mișcări naționalist-ortodoxe.
La depunerea candidaturii pentru cea mai înaltă funcție în stat, pe 1 octombrie, Călin Georgescu a declarat că „(…) după 34 de ani de pribegie, pentru prima dată, poporul român va câştiga aceste alegeri. Partidul meu este poporul român. Şi spun ceva mai mult: partidul meu este doar poporul român, pe care îl iubesc şi îl slujesc şi care va readuce cultul onoarei şi demnităţii”.
Ce trebuie să știi despre Călin Georgescu – controverse politice în care a fost implicat
În mai multe articole din presă, Călin Georgescu a fost criticat pentru declarațiile sale proruse, unii autori considerându-l chiar un reprezentant al intereselor rusești în România.
Pe fondul tensiunilor din Ucraina din 2021, Georgescu opina că orice consecință gravă ar fi dată de interesele industriei militare a SUA: „Situația din Ucraina este în mod clar manipulată, în interesul de a declanșa un conflict care să ajute financiar complexul militar al Statelor Unite, industria militară a SUA”, spunea el, potrivit Wikipedia.
În 2011, numele lui Călin Georgescu a fost vehiculat pe o posibilă listă scurtă de candidați independenți pentru funcția de premier, în locul lui Emil Boc. Episodul cu vehicularea numelui său ca posibil candidat pentru palatul Victoria s-a repetat și în 2012, unde Georgescu a apărut pe o listă alături de Lucian Croitoru, Leonard Orban, Mihai Răzvan Ungureanu și alții, potrivit Agerpres.
În 2015, pe fondul plecării de la Palatul Victoria a lui Victor Ponta, în urma protestelor masive după tragedia de la Colectiv, Dan Puric a declarat că îl susține pe Georgescu pentru funcția prim-ministru.
Cinci ani mai târziu, în decembrie 2020, Călin Georgescu a fost propunerea AUR pentru funcția de premier. El s-a aflat, oficial, pe lista celor trei persoane propuse de partide pentru funcția de premier, alături de Alexandru Rafila (propus de PSD) și de Florin Cîțu (propus de alianța PNL-USR-UDMR). Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, atunci, pe Florin Cîțu.
În 2022, Călin Georgescu a fost numit președinte de onoare al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Ulterior, relația dintre Călin Georgescu și liderul AUR, George Simion, a devenit din ce în ce mai tensionată. În luna septembrie, el l-a acuzat pe Simion că susține, în secret PSD.
În ultima vreme, candidatul independent la președinție a fost prezentat în mai multe articole de presă ca fiind un prorus declarat, unele considerându-l chiar reprezentantul intereselor Moscovei în România.
Declarații celebre ale lui Călin Georgescu
În ianuarie 2022, la scurt timp după ce a fost prezentat de AUR drept președinte de onoare al partidului, Călin Georgescu a publicat un clip pe Facebook în care spune că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu sunt eroi prin care „a trăit istoria națională, prin ei vorbește și a vorbit istoria națională și nu prin lachei de serviciu ai puterilor globaliste care astăzi conduc România vremelnic”.
Ulterior, el a spus, într-o emisiune de televiziune, că ei „au făcut şi fapte bune şi altele mai puţin bune, dar în general un lider autentic este cel care spune adevărul şi, dacă nu spui adevărul, nu ai cum să fii lider. Istoria a fost mistificată şi sunt foarte mulţi oameni fabricaţi, iar puterea a fost luată pe bani în ultima perioadă, în ultimii 30 de ani”.
Călin Georgescu a mai declarat că „Zelea Codreanu s-a luptat pentru moralitatea fiinţei umane”.
După aceste declarații, Parchetul General s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal pe numele lui Călin Georgescu.
De asemenea, co-preşedintele AUR, Claudiu Târziu, a anunțat că declaraţiile lui Călin Georgescu despre Ion Antonescu şi Corneliu Zelea Codreanu au afectat imaginea partidului şi s-a delimitat de aceste afirmații.
Mareșalul Ion Antonescu a fost condamnat la moarte în 1946 de Tribunalul Poporului și, la scurt timp, executat. Corneliu Zelea Codreanu a fost și el condamnat, oficial. Promovarea imaginii lor este, conform legilor în vigoare, pasibilă cu închisoarea până la 5 ani.
„Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi”, se precizează la articolul 5 din Ordonanța de urgență 31/2002.
Referitor la organizațiile internaționale NATO și UE, Georgescu declara că România „nu a negociat nimic, așa că a pierdut totul”. Ulterior afirma că „nu au făcut decât să ne neutralizeze economic, să șteargă identitatea noastră națională, ADN-ul care asigură imunitatea neamului și a spiritului românesc” și că NATO nu va lua apărarea niciunei țări aliate în cazul unui conflict cu Rusia.
L-a lăudat pe președintele Donald Trump, despre care a spus că „este un erou. După Kennedy, este singurul președinte care s-a luat la trântă cu balaurul corporatist”.
Poze cu Călin Georgescu
Alegerile prezidențiale din România se desfășoară pe 24 noiembrie și 8 decembrie 2024.