- Fides, agenția de știri a Vaticanului, a fost înființată la 5 iunie 1927, ca prima agenție de știri misionară a Bisericii Romano-Catolice și a fost aprobată de Papa Pius al XI-lea.
- Victor Gaetan, semnatarul articolului, este corespondent principal al Registrului Național Catolic și se ocupă de probleme internaționale. Autorul scrie pentru revista „Foreign Affairs”. Este autorul cărții „Diplomații lui Dumnezeu: Papa Francisc, diplomația Vaticanului și Armaghedonul Americii” (Rowman & Littlefield, 2021).
- Gaetan, un jurnalist premiat care a acoperit diplomația Vaticanului pe patru continente în ultimii 20 de ani. El și familia lui locuiesc în Washington (SUA).
România, studiu de caz
România se află în mijlocul unei profunde crize politice și culturale care s-a transformat într-un adevărat studiu de caz, notează articolul Fides.
„Alegerile prezidențiale din România au fost anulate brusc cu doar 48 de ore înainte de al doilea tur de scrutin, programat pentru 8 decembrie, iar decizia a provocat un șoc puternic, mai ales că diaspora română, formată din aproximativ 8 milioane de persoane care locuiesc în străinătate, începuse deja să voteze”, scrie Victor Gaetan.
Președintele interimar Klaus Iohannis a justificat măsura invocând posibile „ingerințe străine”, o acuzație formulată anterior și de secretarul de stat american Anthony Blinken, care a precizat că „autoritățile române dezvăluie un efort rusesc amplu și bine finanțat de a influența recentele alegeri prezidențiale”.
„Obstacolul” Georgescu
Acuzațiile nu au fost niciodată dovedite, subliniază Fides, care susține că „situația actuală reflectă interacțiunea complexă dintre o invadare culturală și o elită politică captivă, subordonată intereselor străine care doresc să transforme țara într-o platformă de lansare pentru o posibilă extindere a conflictului dintre Rusia și Ucraina”.
Principalul obstacol în procesul electoral prezidențial a fost candidatura lui Călin Georgescu, un candidat creștin ortodox care a făcut din pace axa centrală a campaniei sale.
„Pacea, ca obiectiv periculos”
„Însă, într-o țară membră NATO, cu granițe lungi cu Ucraina la nord și est, pacea a devenit un obiectiv perceput ca periculos”, afirmă Victor Gaetan, în amplul său articol.
Creștinismul în România a fost recunoscut și onorat de ultimii trei papi, care au lăudat reziliența populației române în timpul regimului comunist.
- România a fost prima țară cu majoritate ortodoxă care a fost vizitată de un papă, în 1999, când Papa Ioan Paul al II-lea a petrecut trei zile ca oaspete al Patriarhului Teoctist în București. În așteptarea călătoriei sale, papa a studiat luni limba română pentru a-și putea pronunța mesajele în limba locală, transmițând o „apropiere culturală”.
- Papa Francisc a vizitat și România în 2019 pentru a lăuda armonia multietnică și multireligioasă realizată în această țară, spre deosebire de Ucraina vecină.
Acum, în fața presiunilor externe asupra țării, „credincioșii și liderii religioși se opun încercării NATO și Comisiei Europene de a prelua controlul cultural și militar asupra națiunii”.
Mulți catolici români și străini (aproximativ 1,4 milioane de oameni) s-au entuziasmat de victoria neașteptată a lui Călin Georgescu, în vârstă de 62 de ani, în primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.
„Lovitura de stat a elitei politice”
Articolul menționează că „Georgescu a obținut 23% din voturi, cel mai mare scor în prima rundă, calificându-se astfel pentru votul final din 8 decembrie împotriva candidatei liberale, Elena Lasconi”.
Brusc, scrie Fides, guvernul american a început să se plângă vehement de „ingerințe externe”. Ulterior, „Curtea Constituțională a României, numită de partidele aflate la guvernare, a anulat alegerile prezidențiale din țară”.
Gaetan scrie despre „lovitura de stat a elitei politice”.
„Om de știință, ecologist, expert în dezvoltare durabilă”
Cum este prezentat Călin Georgescu în oficiosul Vaticanului: „Este om de știință, ecologist și expert în dezvoltare durabilă, reprezentând România în diverse foruri ale Națiunilor Unite (1996-2013). Critică transferul resurselor naționale către interese străine, sărăcia crescândă și ideologia „woke” care prioritizează problemele LGBTQ în detrimentul nevoilor familiilor”.
Călin Georgescu amintește de importanța credinței creștine pentru renașterea națională. Iar viziunea sa este ecumenică. Are legături de familie cu Biserica Catolică prin unchiul său, artistul Aurelian Bucătăru, care a pictat interiorul Catedralei Sf. Iosif, unde Papa Ioan Paul al II-lea și Papa Francisc au celebrat Liturghia.
„Dragostea, tema centrală a campaniei. Nu e candidatul ideal?”
Dragostea este o temă centrală a campaniei sale electorale. Site-ul candidatului spune: „Când puterea de a iubi învinge iubirea de putere, putem renaște ca națiune”. El este convins că s-a făcut prea puțin pentru a negocia sfârșitul războiului din Ucraina vecină.
„Liniștit, distins și bun la suflet, Călin Georgescu are o importantă rețea internațională și rădăcini naționale adânci. Nu este acesta profilul unui președinte ideal?”, mai scrie agenția.
În ultimii doi ani, guvernul român s-a angajat într-o cursă a cheltuielilor militare care include 1 miliard de dolari pentru tancuri fabricate în SUA și 7,2 miliarde de dolari pentru achiziția a 32 de avioane F-35 americane în octombrie, cea mai scumpă achiziție de armament din istoria țării, subliniază Fides.
Fides: Bani pentru baza NATO, cea mai mare inflație din UE, 20% din populație – sub pragul sărăciei
În 2024, cheltuielile militare ale țării au crescut cu 45%, ajungând la 21 de miliarde de dolari, observă agenția de la Vatican. O parte din cheltuieli sunt legate de construcția celei mai mari baze militare NATO din Europa, în apropierea Mării Negre și a frontierei româno-ucrainene, pentru 10.000 de soldați NATO și familiile acestora.
România are cea mai mare rată a inflației din UE și o datorie națională exorbitantă, ceea ce duce la o pierdere a suveranității. Luna trecută, agenția internațională de rating Fitch a redus nota țării de la stabilă la negativă, trece în revistă Fides.
Agenția mao notează că peste 20% din populație trăiește sub pragul sărăciei; salariul minim din țară este printre cele mai mici din UE, ceea ce împinge milioane de oameni să caute de lucru în străinătate.
„În timp ce Georgescu și echipa sa contestă decizia antidemocratică în instanță, susținătorii lor continuă să crească. Deși bisericile românești sunt atente să evite politica, unii preoți din toate confesiunile creștine și-au exprimat aprobarea pentru spiritul și dedicarea sa față de nevoile oamenilor obișnuiți”, afirmă Fides.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Balcan20_brs. • 14.01.2025, 18:06
Da acord. Dar de unde a fost preluata stirea si de unde provine agentia de stiri mao?
ankadumitriu • 14.01.2025, 17:55
Alt ocultist de duzina. Acolo la Vatican ar trebui sa-si rezolve mai intai scandalurile legate de pedofilie, nu sa ne tina noua lectii de moralitate crestina.