Cuprins:
În primul tur al scrutinului prezidențial, Georgescu a convins aproape 23% din români să-l voteze, în vreme ce Elena Lasconi a reușit să strângă 19,18% din totalul voturilor valabil exprimate.
Politologul Cristian Pîrvulescu și-a început analiza cu candidatul independent Călin Georgescu, despre care a spus că este un „conspiraționist, naționalist, antioccidental, care folosește în mod fraudulos concepte pe care nu le înțelege, cum este, spre exemplu, cel de suveranitate”.
„Sugerează că România este o ţară care nu beneficiază de suveranitate, folosind baza pe care teoriile conspiraţiei au creat-o, la propagarea cărora a contribuit din plin pentru a influenţa un electorat care este sensibil”, a explicat analistul politic.
Vot „antisistem” și „împotriva democrației”
„Acest electorat este format din cei care nu au profitat suficient de integrarea europeană şi care au dezvoltat frustrări legate de Uniunea Europeană, precum şi din cei care au o viziune religioasă radicală. În general, bărbaţi, dar când vorbim despre asta, mai este o caracteristică în cazul tinerilor, este masculinitatea toxică. Dorinţa de a instaura un regim care să transforme femeia într-o sclavă a bărbatului. Deci toate elementele acestea împreună care derivă din aceeaşi rădăcină fascistă sunt cele care au contribuit masiv la votul în favoarea lui Georgescu”, a spus politologul, referindu-se la electoratul candidatului independent.
Cristian Pîrvulescu a precizat că la mijloc este vorba despre un „vot antisistem total”, unul „împotriva democrației”, întrucât alegerile nu sunt democratice, în cazul în care poporul care își exprimă votul nu este democratic.
Analistul politic a punctat și că democrația presupune „recunoașterea îndreptățirii celuilalt, a diferenței”.
„Nu există în democraţie majorităţi şi minorităţi decât când vorbim despre guvernare. În rest, fiecare om este în sine un univers care trebuie respectat integral, cu toate caracteristicile lui, cu condiţia să nu afecteze spaţiul de libertate al celorlalţi”, a declarat Pîrvulescu.
Electoratul lui Călin Georgescu
Politologul este de părere că cei care îl sprijină pe Călin Georgescu susțin și alți candidați, precum Diana Șoșoacă, George Simion, Cristian Terheș.
„Din punctul meu de vedere, Georgescu este un nume. El poate oricând să fie schimbat. Electoratul acesta a fost şi va fi în continuare. A fost neglijat şi şi-a făcut auzit sentimentul de frustrare prin votul acesta. Şi, sincer să fiu, cred că şi l-au asumat total. Altfel spus, ştiau ce fac, nu sunt doar victimele unui manipulări. Mulţi ştiau ce fac”, consideră Pîrvulescu.
Analistul politic este de părere că bazele unei ideologii „antieuropene” s-a format în urmă cu „mai bine de zece ani”.
„Or acum aflăm că există 25.000 de conturi care au fost încă din 2016 pregătite pentru asta, adică din momentul în care erau intervenţiile din Statele Unite şi Marea Britanie în Brexit erau pregătiţi pentru lucrurile astea, doar că evoluţia politică românească la acel moment nu a făcut necesară intervenţia în direcţia aceasta, pentru că ei deja câştigaseră în bună măsură bătălia ideologică, războiul cultural cu Coaliţia pentru Familie, care semnase deja acorduri cu toate partidele politice în vederea modificării Constituţiei într-un sens nedemocratic. Pentru că a transforma un contract administrativ care protejează membrii unui grup numit Familie într-o chestiune religioasă este evident un abuz de logică. Căsătoria civilă nu e căsătorie religioasă şi nu are legătură cu asta”, a explicat politologul.
LGBTQ și Elena Lasconi
„Deci nu vedeţi că LGBTQ este un element important în poziţionarea alegătorilor anti-LGBTQ, anti-homosexuali, anti-tradiţii greco-romane. Ăsta este şi motivul pentru care vedem că toţi fasciştii dacopaţi sunt acolo. Ei nu recunosc moştenirea noastră greco-romană”, a mai precizat Pîrvulescu.
Referitor la Elena Lasconi, Cristian Pîrvulescu a precizat că aceasta este o jurnalistă care a intrat în lumea politică, bucurându-se de împrejurări politice favorabile, precum înfrângerea formațiunii pe care o conduce la alegerile europene.
„Atacată pentru că este femeie, atacată pentru că are o fată care este apropiată de comunitatea LGBTQ, dar care, pe parcursul campaniei, a dovedit, spre deosebire de domnul Georgescu, că se poate adapta, că poate să înveţe şi, în final, că are calităţi pentru a fi un preşedinte onest şi imparţial al unei Românii democratice”, susține Pîrvulescu.
Analistul politic susține că electoratul candidatei USR este unul educat, fără o diferență de gen importantă. În plus, aceasta a mai câștigat alegători și de la partidele care au anunțat că o sprijină, precum PNL.
„Mă refer la PNL, însă ce va face UDMR, pentru că ştiţi, propaganda lui Victor Orban împotriva LGBTQ-ului, are şi acolo efecte foarte importante. Nu ştiu dacă va reuşi să-şi mobilizeze electoratul să voteze Lasconi, însă cu siguranţă nu vor vota Georgescu. Dar nu ştiu dacă se vor prezenta la vot. De fapt, problema aceasta există. LGBTQ-ul e o temă care discriminează foarte puternic. Ea ar putea să fie folosită şi în cazul electoratului liberal, şi în cazul electoratului pesedist şi aşa mai departe. Tema dictatura LGBTQ este, de fapt, prima temă a campaniei pentru turul al doilea de scrutin”, a mai spus el.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
daniel098 • 06.12.2024, 14:13
Dar aceeasi nemultumiti nu se gandesc mai departe de atat. Ii trimitem la plimbare pe actualii politicieni, dar ce punem in loc? Sosoaca, Simion, pe cei din POT plini de condamnari penale (care apropos, CG i-a trimis in parlament... e partidul lui CG)? Parca ieri eram in strada pentru "fara penali in functii publice". Sau poate ii punem pe legionarii lui Georgescu si atunci se va termina si cu libertatea de exprimare (vezi istoria de acum aproape 100 de ani). Si nu o sa mai avem ocazia nici aici sa ne dam cu parerea... pt ca ar fii diferita de parerea lor. Asa ca judec la rece... si prefer un Bolojan, o Lasconi, Drula, etc. Macar ii mai putem scutura din cand in cand cum am facut recent si cu Dragnea, Nastase, etc. Si eu personal ma pot bucura de libertati in continuare. Invatati sa ganditi si nu va lasati orbiti de furia de moment. Niciodata o decizie luata la nervi nu este decizia buna.
Monseur • 06.12.2024, 12:52
Domnul "politolog" greseste. Nemultumitii nu l-au votat pe CG din cauza restrictiilor din pandemie sau nemultumirilor legate de UE. Nem,ultumirile sunt legate de clasa politica actuala, de coruptia, hotia, minciuna, incompetenta politicienilor in ceea ce priveste electoratul. S-a saturat lumea de nepotisme, smecherii, minciuni de genul "n-am zburat eu cu avionul privat platit de Nordis", sa saturat lumea sa tot plateasca pensii speciale pentru "alesii" care nu fac nimic bun pentru popor. Degeaba incercam sa punem vina in carca lui CG, vinovati sunt politicienii actuali, serviciile "secrete", justitia corupta. Lumea vrea sa vada politicianul roman care face ceva pentru platitorii de taxe, nu pentru el insusi. Acesta cu siguranta ca nu este nici CG, nici EL, dar nemultumirea adunata de 35 de ani ramane, pentru ca nu se schimba nimic.