Cercetător: „Georgescu, promovat de rețele afiliate Rusiei”

Software-ul „Osavul”, utilizat pentru analiza trendurilor de pe rețelele sociale, este sponsorizat de instituții precum NATO, guvernele Marii Britanii, Canadei, Ucrainei și Estoniei, Comisia Europeană și alte organizații occidentale.

Andra-Lucia Martinescu, cercetător la The Foreign Policy Centre în Marea Britanie, a declarat pentru sursa citată că „acesta este doar vârful icebergului”, iar „concluziile sunt clare”. „În promovarea lui Călin Georgescu au fost implicate rețele afiliate Rusiei și nu numai, specializate în destabilizarea democrațiilor”, a adăugat aceasta.

În perioada 13 octombrie – 6 noiembrie, conturi de pe platforma X (fosta Twitter) asociate intereselor pro-Rusia și antioccidentale l-au promovat intens pe Călin Georgescu. Acestea l-au portretizat ca un „whistleblower” împotriva unei presupuse rețele internaționale de pedofilie, obținând 103.000 de reacții pentru o postare preluată identic de 10 conturi, deși softul „Osavul” a raportat doar 3 vizualizări. „Whistleblower” este cineva care oferă informații despre activități ilegale desfășurate într-o organizație.

Postarea respectivă a fost tradusă și distribuită pe conturi conspiraționiste în alte limbi, precum franceză, italiană și spaniolă. După 1 noiembrie, numărul postărilor de susținere pentru Georgescu pe conturi antioccidentale din afara României a crescut semnificativ, de la sub 100 pe zi la peste 1.100 pe zi.

„Încă din 2023, posibil și mai devreme, teoriile conspiraționiste i-au fost diseminate coordonat pe multiple platforme, nu numai TikTok, de către grupuri, conturi, asociate operațiunilor de dezinformare și influență. Faptul că domnia sa este un pion util în jocul geopolitic al unei dictaturi (sau mai multora) arată unde am ajuns și cât de slabă este reziliența României sau mai precis, a cetățenilor ei. Aceste informații trebuie scoase la lumină, în spațiul public, pentru a înțelege gravitatea amenințării”, a conchis cercetătoarea Andra-Lucia Martinescu.

De altfel, și CSAT, prezidat de Klaus Iohannis, a anunțat că TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu.

Voturile din turul I al prezidențialelor în România se renumără

Curtea Constituțională a luat joi, 28 noiembrie, o decizie fără precedent: a cerut Biroului Electoral Central renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. După câteva ore, BEC a transmis că termenul de renumărare a fost fixat pentru ziua de duminică, 1 decembrie, adică în ziua alegerilor parlamentare.

Vineri, 29 decembrie, CCR a stabilit că decizia privind anularea primului tur al prezidențialelor se va da pe 2 decembrie.

Călin Georgescu a câștigat surprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale

Primul tur al alegerilor prezidențiale din România s-a terminat cu victoria neașteptată a lui Călin Georgescu. Inițial, Marcel Ciolacu era pe primul loc în sondaje, iar duminică seară, 24 noiembrie, exit-poll-urile l-au confirmat câștigător.

Peste noapte însă, după numărarea oficială a voturilor, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Luni dimineață, 25 noiembrie, Marcel Ciolacu a căzut pe locul al treilea, după Călin Georgescu și Elena Lasconi.

Călin Georgescu, candidat independent, a strâns 2.120.401 voturi, adică 22,94% din totalul voturilor valabil exprimate, Elena Lasconi, candidata USR, a obținut 1.772.500 de voturi, adică 19,18% din totalul voturilor valabil exprimate. Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obținut 1.769.760 de voturi, adică 19,15% din totalul voturilor valabil exprimate.

Turul doi al alegerilor prezidențiale va avea loc duminică, 8 decembrie. În acest moment, în lupta pentru Palatul Cotroceni se află Călin Georgescu și Elena Lasconi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News