Cuprins:
Georgescu, lector universitar la Centrul universitar Pitești din cadrul Universității Politehnica, și-a răspândit mesajele ultranaționaliste și antieuropene pe platforma de socializare, atrăgând un public numeros, format mai ales din persoane dezamăgite de actualul sistem politic.
Critica sistemului educațional
Într-un podcast găzduit de vloggerul Gojira pe YouTube, Georgescu a făcut afirmații false despre programa școlară din România. Acesta a susținut că marii clasici ai literaturii române nu mai sunt predați în școli:
,,Gândiți-vă că Lucian Blaga este unii din principalii interziși în România. Deci «nu vreau să sfărâm corola de minuni a lumii» – este esențial! (Moderator: Unde este interzis?) Lucian Blaga, dacă dumneavoastră îmi demonstrați că este predat în școli… Nu există așa ceva. Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Octavian Goga, Coșbuc. Este închis subiectul”
Programă Bac 2024, Sursă: Edupedu
Această afirmație este falsă. Lucian Blaga, Mihai Eminescu, George Coșbuc și Octavian Goga sunt incluși în programa școlară pentru liceu și sunt studiați în cadrul literaturii române.
Critici nefondate ale programei școlare
Georgescu a criticat și accentul pus pe disciplinele exacte, afirmând:
,,Dacă dumneavoastră vreți să vă faceți muzician, de ce trebuie eu să te îndop cu matematica și fizica? Și nu numai asta, te mai pun să dai și test, și bacalaureat, și examen. Dar unde? Toate la matematică și fizică. Dar de ce să nu dea din Istoria românilor, de ce să nu dea din Geografia țării, că habar n-au de geografie, nici nu știu pe unde sunt apele.”
@ro_alerts #Romania #WannabePrezident #RO_ALERT #CG1sub1 ♬ Funny Song - Funny Song Studio & Sounds Reel
Și aceste afirmații sunt în contradicție cu realitatea. Istoria și Geografia sunt discipline obligatorii până la clasa a XII-a și sunt chiar discipline de bacalaureat pentru anumite profiluri.
Retorică antieuropeană și economică simplistă
Georgescu a promovat și mesaje anti-imigrație și o viziune economică simplistă:
,,Tineretul trebuie să fie pe primul loc într-o țară care se respectă, copiii să fie protejați total, trebuie să protejezi țara de migrație, de asemenea cu granițe împotriva imigrației, care distruge cultura unei țări. Trebuie să facem în așa fel încât principiul subsidiarității să protejeze familia, în așa fel încât tot ce înseamnă economie să fie taxe și impozite mici.”
Atacuri la adresa sistemului educațional
Într-un alt videoclip, Georgescu a declarat că România nu are un sistem de învățământ:
,,Noi nu avem niciun sistem de învățământ. Este doar o fugă după note și după pedepse. Deci nu ai cum să ai o educație prin așa ceva. Este… să aducem entuziasm, asta trebuie să facem în educație. Să readucem entuziasmul în tânăr, ca el să-și exprime genialitatea, creativitatea lui. Atunci poți să spui că ai educație”
Viziunea sa asupra educației
Într-un discurs la Universitatea de Vest din România, Georgescu a exprimat o viziune alternativă asupra educației:
,,Că tot am vorbit de comparații și competiții, le dăm note învățându-i același lucru. Sau de fapt forându-i să învețe același lucru. Copilul nu este o găleată pe care o îndopi cu informație. Copilul este o flacără adâncă pe care tu trebuie să o aprinzi. Educația nu înseamnă să aduci din exterior în interior lucruri inutile. Ci să scoți din interiorul lui vocația, lumina, libertatea, asta înseamnă educația.”
Profesia și situația financiară
Georgescu a declarat că este lector la Facultatea de Științe, Educație Fizică și Informatică, Universitatea din Pitești, cu un salariu de aproximativ 6.000 de lei. Cu toate acestea, conform declarației sale de avere depusă la Biroul Electoral Central, el are 264.000 de euro în conturi la două bănci.
Minimizarea profesiei de profesor
Într-un alt videoclip, Georgescu a minimalizat recunoașterea profesiei de profesor, afirmând că ,,toți din Parlament «sunt profesori».”
Campania lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale din România s-a bazat pe o strategie de comunicare intensă pe platformele sociale, în special TikTok.
Mesajele sale, adesea bazate pe informații false sau distorsionate despre sistemul educațional și valorile europene, au rezonat cu o parte semnificativă a electoratului, ducând la un rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor. Acest succes ridică întrebări importante despre impactul dezinformării și al platformelor sociale asupra procesului democratic în România.
Negarea existenței COVID-19
Într-un videoclip distribuit pe TikTok, care conține un fragment din interviul acordat podcastului lui Gojira, Georgescu afirmă: ,,Nu există COVID, nu l-a văzut nimeni. Singura știință este Iisus Hristos. Aceste afirmații au stârnit reacții diverse în mediul online.”
@cristianbalanean2 Călin Georgescu în delir #romania🇷🇴 #calingeorgescu #politica ♬ original sound - RomanianProgrammer
Critica adusă medicinei moderne
Fostul candidat a criticat dur medicina modernă, sugerând că imunitatea umană ar fi o greșeală divină: ,,A venit Dumnezeu și a zis: «băi, băieți, eu când l-am făcut pe om am greșit. Mi-a scăpat chestia asta cu imunitatea. El a continuat să respingă validitatea vaccinurilor și a tratamentelor medicale.”
Videoclipul a generat numeroase reacții pe platformele sociale. Conform sursei edupedu.ro, unii utilizatori și-au exprimat nedumerirea față de declarațiile lui Georgescu. Un comentator a menționat: ,,Vreau și eu să văd filmulețele și discursurile cu care a convins atâția români, eu mă crucesc la ce aud.”
În ciuda controverselor, videoclipul a acumulat peste 5.000 de aprecieri pe TikTok, indicând că aceste idei găsesc ecou în anumite cercuri ale societății românești.
Videoclipul a generat numeroase reacții pe platformele sociale. Conform sursei, unii utilizatori și-au exprimat nedumerirea față de declarațiile lui Georgescu. Un comentator a menționat „Vreau si eu sa vad filmuletele si discursurile”