Cuprins:
Totuși, în realitate, există dovezi care contrazic această afirmație, inclusiv o înregistrare din 2020 în care Georgescu laudă Mișcarea Legionară.
De asemenea, la emisiune, Georgescu a fost însoțit de Eugen Sechila, lider al mișcării neolegionare, și un susținător activ al ideologiei legionare.
Sechila, care a fost asociat cu Asociația „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”, promovează frecvent simboluri și idei legionare. Georgescu, în trecut, și-a exprimat dezaprobarea față de legea care interzice legionarismul, numind-o o „lege a vânzătorilor de țară”.
Declarațiile lui Georgescu din emisiune
Călin Georgescu a declarat în emisiune că, atunci când va fi scrisă „istoria adevărată” a Mișcării Legionare, aceasta va fi recunoscută ca fiind „cea mai puternică esență și expresie de sănătate și voință proprie venită din poporul român”. El a subliniat că Mișcarea Legionară a fost unică și nu a fost o copie a altor ideologii.
Emisiunea lui Marius Tucă
Marți, Călin Georgescu a participat la emisiunea lui Marius Tucă, unde a negat orice legătură cu Mișcarea Legionară, fiind însoțit de Eugen Sechila, un important lider al noului legionarism din România.
Imaginile cu cei doi, surprinși într-un birou înainte de emisiune, au fost difuzate de „Gândul” în timpul promovării live-ului ce urma să înceapă, iar în aceeași încăpere se afla și realizatorul Marius Tucă.
Secvențele au fost observate de Oana Marinescu, fost jurnalist și, în ultimii ani, responsabilă cu comunicarea pentru Festivalul George Enescu.
Cine este Eugen Sechila
Împreună cu Elena Puiu, Sechila este liderul „Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”, organizație care a fost interzisă în școlile din România după ce autoritățile au descoperit dovezi ale promovării propagandei legionare în rândul elevilor. Pe pagina de Facebook a asociației lui Sechila au fost distribuite mai multe mesaje care îl lăudau pe Corneliu Zelea Codreanu, inclusiv un text în care se spunea: „Înainte de Corneliu Codreanu, România era o Sahara populată, unde cei care trăiau nu aveau niciun scop, decât așteptarea. Cineva trebuia să vină.”
Foto: Facebook /Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei
Această retorică a „celui chemat” se regăsește și în campania electorală a lui Călin Georgescu. După ce a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, Georgescu le-a transmis românilor: „Mulțumesc încă o dată pentru chemarea la care ați răspuns, pentru chemarea pe care v-am adresat-o, la o lucrare comună, cu Dumnezeu.”
La emisiunea lui Marius Tucă, Georgescu a fost însoțit de Sechila, care și el promovează pe rețelele sociale ideea „celui chemat” și participă activ la mitinguri și acțiuni ce susțin cripto-legionarismul românesc. Sechila este adesea felicitat de susținători cu apelativul „camarad”, termen folosit de legionarii din perioada interbelică.
Sechila publică pe Facebook imagini cu simboluri ale Mișcării Legionare și se fotografiează înarmat cu puști și pistoale. De asemenea, a fost parte din Legiunea Străină.
Într-un interviu din 2020, publicat pe pagina de Facebook a Asociației „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”, Călin Georgescu a exprimat opoziția față de legea care interzice legionarismul.
„Cei care au susținut sau promovat această lege sunt, de fapt, trădători ai țării și credinței, și ar trebui tratați în consecință.”
„Repet, această lege este o dovadă clară nu doar de blasfemie, ci și de teama pe care o au la simpla menționare a numelor precum Gogu Puiu, Gheorghe Manu sau Ogoreanu. Se tem de aceștia, pentru că ei au păstrat demnitatea acestei națiuni.”
Taberele paramilitare organizate de Sechila sunt susținute de Cristela, soția lui Călin Georgescu
Sechila a fost inițiatorul „taberelor de supraviețuire pentru tineri” (cunoscutate și sub denumirea de tabere de haiducie), promovate în 2022 chiar de soția lui Călin Georgescu, Cristela.
Într-un dialog publicat pe canalul său de YouTube, Cristela le-a numit „tabere de supraviețuire”. Aceste tabere, despre care cercetătoarea Adina Marincea a realizat documentări în ultimii ani, au fost asociate cu acțiuni de îndoctrinare și propagandă de extremă dreapta.
După ce Marincea a expus legăturile dintre Călin Georgescu și grupurile cripto-legionare din România, inclusiv cuplul Eugen Sechila – Elena Puiu, aceasta a fost amenințată, iar numele ei a fost vandalizat pe clădiri din București. De asemenea, William Totok, corespondent al Europa Liberă, a relatat că „taberele de haiducie” aveau atât un caracter paramilitar, cât și o componentă de îndoctrinare legionară.
Analiza programului lui Georgescu
Cristian Manolachi, istoric și cercetător post-doctoral la Universitatea Babeș-Bolyai, atrage atenția asupra asemănărilor dintre discursul lui Călin Georgescu și cel al fascismului, subliniind că și fasciștii promiteau o combinație între capitalism și socialism.
Potrivit lui Manolachi, mesajele politice care sunt prezentate sub o formă atractivă nu trebuie să ascundă adevăratele intenții ideologice.
Într-o discuție cu jurnalistul Adrian Nicolae de la HotNews, istoricul a explicat că legionarismul se baza pe ideea de a crea „un om nou”, un individ moral și de sacrificiu, care ar renunța la „măsurile umane”.
De asemenea, Manolachi a subliniat că, deși discursul contemporan al unor politicieni precum Călin Georgescu poate părea mai subtil decât cel din perioada interbelică, aceștia continuă să promoveze concepte similare, inclusiv „omul integru și de jertfă”, care apare și în programul său de guvernare.