Declarația a fost făcută într-un interviu acordat de Călin Georgescu lui Shawn Ryan, fost soldat american, și postat de politician, sâmbătă, pe pagina de Facebook.
Călin Georgescu: Dacă SUA folosesc România pe post de intrare către război, ce urmează?
„Ce se întâmplă acum în România și faptul că nu avem nicio reacție din afară, în special din Statele Unite, arată că ei nu înțeleg ce se întâmplă aici, pentru că dacă folosesc România pe post de intrare către război… ce urmează? Nu avem nevoie de război”, i-a spus Călin Georgescu soldatului american.
După alte minute de dialog cu Călin Georgescu și care arată că sunt tăiate la montaj, Shawn Ryan trage concluzia, din ce spune politicianul român, că baza NATO ar putea fi folosită pentru a conduce o ofensivă majoră în Rusia.
„Așadar, această bază NATO, ca să fie clar, cea mai mare bază NATO construită vreodată în Europa, va fi folosită pentru a conduce o ofensivă majoră în Rusia”, concluzionează fostul soldat american.
Călin Georgescu nu îl contrazice, ba chiar observă că nuanța de „ofensivă” folosită de interlocutor este cea corectă.
„Exact acesta este cuvântul – ofensivă. Ceea ce este greșit. Nu putem accepta asta (…) Nu este războiul nostru”, încheie Călin Georgescu, fără a prezenta dovezi care să susțină cele spuse.
Shawn Ryan, fost soldat american în vârstă de 58 de ani, este și scenarist și producător american de televiziune. El are pe pagina de X aproape un milion de urmăritori.
Pe pagina de Facebook, fostul soldat american este apreciat de aproape jumătate de milion de oameni.
Cea mai mare bază militară europeană a NATO, în România
Cea mai mare bază militară europeană a NATO se construiește în România, la Mihail Kogălniceanu, în apropiere de Constanța, iar proiectul este estimat la 2,7 miliarde de dolari.
Noua instalație va avea un perimetru de aproximativ 32 de kilometri, va acoperi peste 28 de kilometri pătrați și va găzdui aproximativ 10.000 de membri ai personalului NATO și familiile acestora.
Vor exista „hangare de întreținere, depozite de combustibil, muniție, echipamente, materiale tehnice de aviație, simulatoare, facilități de hrănire, cazare, tot ce este necesar pentru a susține funcționarea și misiunile unei baze de o asemenea amploare”, explica, în martie 2024, comandantul bazei aeriene, Nicolae Crețu.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, mii de soldați americani au fost instruiți în România sau au participat la misiuni de securitate, iar avioane de luptă și de supraveghere ale SUA operează constant în țara noastră în cadrul operațiunilor de poliție ale NATO.