Călin Georgescu, un susținător declarat al lui Vladimir Putin și un critic al NATO și al UE, a trecut rapid de la un outsider la câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, cu 23%, și conducea în sondaje înaintea turului doi.
Campania sa, amplificată pe TikTok, a fost suspectată de finanțare ilegală și influență rusească. Totuși, Curtea nu a confirmat direct implicarea Rusiei, dar a concluzionat că algoritmii rețelelor sociale au distorsionat voința alegătorilor. Decizia de anulare a alegerilor a divizat opinia publică: unii cred că democrația a fost salvată, alții că a fost subminată, scrie The Economist.
„Rusia încearcă, cu siguranță, să influențeze alegerile în statele din apropiere. Moldova acuză Kremlinul că a cheltuit 15 milioane de dolari pentru a mitui cetățenii să voteze împotriva aderării la UE. Alegerile din Georgia de luna trecută au fost marcate de acuzații răspândite de fraudă electorală din partea partidului de guvernare prietenos cu Rusia”, notează sursa citată, cu referire la contextul politic din regiune.
Succesul lui Georgescu reflectă însă nemulțumirile economice și sociale ale românilor, mai ales ale celor din zone rurale și din diaspora.
„Cu toate acestea, dovezile că Rusia s-a aflat în spatele manipulării pe rețelele sociale din România sunt preliminare. Anularea alegerilor prezidențiale, pe de altă parte, este un pas extraordinar. Cei care au votat pentru domnul Georgescu se vor simți ignorați. Când alegerile prezidențiale vor fi reluate, acesta va fi probabil exclus. Dar motivele pentru care românii au votat pentru el nu pot fi interzise”, a mai notat The Economist.
Alegerile prezidențiale vor avea loc anul viitor, la o dată ce va fi stabilită de Guvern, după ce Curtea Constituțională a anulat pe 6 decembrie primul tur al alegerilor prezidențiale câștigat surprinzător de Călin Georgescu.
Mirciulica • 16.12.2024, 10:23
Nu este o reală democrație când acțiunile unora, multi sau putini, sunt de tip legionar. Și când știm cu toții că sub o masca de ortodoxism ( care acum nici nu mai pare ortodoxism ) garda de fier a ucis cu sânge rece și a pledat spre anihilarea oricăror forțe politice adversare. De vina aici este și statul cu instituțiile sale, care au căzut în letargie, dacă nu cumva putem spune mai corect, complicitate. Nu că ar fi bun un agramat, un hăitaș, un plagiator, un poticnit, un gângav. Dar în niciun caz un alt individ roșu, sau rosu-verde. In individ care a luat-o razna cu idei și așa-zise principii primitive. In niciun caz.
dabaca2020 • 16.12.2024, 09:51
Peste 90% din votantii impostorului ,NU au stiut nici ei ce voteaza ,si au fost luati de valul furieii pe actuala clasa politica ! Ei pur si simplu NU l-au cunoscut pe impostor ,ci numai din reclamele false de pe tyktok , Acest individ ,,,venit de nicaieri ,,cu ideile rusofone ,NU a avut o campanie transparenta ca sa stie , sa-l cunoasca publicul ! Am intrebat pe un tanar ? --Marine ,dar tu il cunosti pe acest individ ,ca spui ca l-ai votat ? - --Paii nu ,de unde sa-l cunosc ,doar ce am vazut pe telefon, si zice ca o sa fie bine !!!!! Acum ,cand ,a vazut -auzit multe despre adevarata fata a individului ,l-am intrebat ? --Acum ,ce faci ,il mai votezi ?? --- NUUU ,in nici un caz ,Acum tanarul a trecut in extreama si numai stie cu cine sa voteze ,Iar eu i-am spus variante ,cu care a fost de acord !!