Cuprins:
Călin Georgescu vrea serviciu militar obligatoriu
Candidatul independent la președinție a fost întrebat dacă va cere reintroducerea serviciului militar obligatoriu și i s-a cerut să își argumenteze răspunsul.
„Strict la întrebarea dumneavoastră, răspunsul este da. Pentru că înnobilează poporul, înnobilează tinerii, înnobilează practic țara, pentru simplul fapt că nu… Dincolo de orice fel de înțelegere a acțiunii militare, care totdeauna și-a servit țara, este o chestiune de demnitate, este o chestiune de onoare, este o chestiune de istorie națională”, a spus Călin Georgescu.
El a susținut că serviciul militar „este o chestiune care te înnobilează pentru simplul fapt că ai o forță interioară”, una „care te face să înțelegi mult mai bine ce înseamnă rolul tău”, referindu-se la interesul național, la suveranitatea României „și în special la refacerea cultului onoarei și demnității pe care le-am pierdut de foarte mult timp”.
„Pe de altă parte, toată această perioadă, dincolo de serviciul militar, este exact ca în medicină. Medicina de prevenție trebuie să fie la nivel național. Și aici trebuie să previi lucrurile, mai ales pe tema pe care o avem astăzi în discuție, și anume război, pentru simplul fapt că siguranța se face prin cooperare, nu se face prin conflict”, a mai afirmat candidatul la președinție.
Serviciul militar obligatoriu, scos din 2007
România a renunțat la serviciul militar obligatoriu din 1 ianuarie 2007, potrivit Legii nr. 395/2005 care se referă la „suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu”.
În acest moment, există un proiect de lege al Ministerului Apărării care prevede că stagiul militar nu va fi obligatoriu, ci voluntar și că poate fi făcut de bărbaţi și de femei care au între 18 şi 35 de ani. Actualul ministru al apărării, Angel Tîlvăr, a spus că serviciul militar obligatoriu este exclus, lucru întărit și de actualul președinte al Senatului, Nicolae Ciucă.
Călin Georgescu a câștigat primul tur la prezidențiale
Primul tur al alegerilor prezidențiale din România s-a terminat cu victoria neașteptată a lui Călin Georgescu, un candidat care și-a făcut campanie pe TikTok, cu videouri care au milioane de afișări fiecare.
Inițial, Marcel Ciolacu era pe primul loc în sondaje, iar duminică seară, 24 noiembrie, exit-poll-urile l-au confirmat câștigător.
Peste noapte însă, după numărarea oficială a voturilor, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Luni dimineață, 25 noiembrie, Marcel Ciolacu a căzut oficial pe locul al treilea, după Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Potrivit rezultatelor oficiale finale din turul I al alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu a primit 2,12 milioane de voturi, adică 22,94 la sută dintre voturi. El a fost urmat de Elena Lasconi (USR), cu 1,772 milioane de voturi (19,18%), Marcel Ciolacu (PSD), cu 1,769 milioane de voturi (19,15%), George Simion (AUR), cu 1,281 milioane de voturi (13,86%) și Nicolae Ciucă (PNL), cu 811.952 de voturi (8,79%).
Turul doi va fi pe 8 decembrie, între Călin Georgescu și Elena Lasconi.