„Achită pe inculpatul Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu pentru comiterea infracțiunii de luare de mită prevăzută de art. 289 alin. 1 din Codul penal, rap. la art. 6 și art. 7 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 din Codul penal”, a transmis Curtea Supremă.

Dosarul a fost prescris în 2023, dar Tăriceanu a cerut să continue procesul

Instanța a ridicat și măsurile de sechestru asigurător asupra bunurilor lui Tăriceanu, impuse de Direcția Națională Anticorupție. O decizie similară a venit și pentru Ștefan Bogdan Teodorescu.

Dosarul a fost prescris în 2023, dar Tăriceanu a cerut să continue procesul pentru a-și demonstra nevinovăția.

În iunie 2022, Tăriceanu a fost achitat tot de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar într-un alt dosar, referitor la neîncetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu.

Istoricul acuzațiilor lui Tăriceanu în Dosarul Microsoft

Pe 15 ianuarie 2021, Călin Popescu Tăriceanu a fost audiat aproape două ore la sediul DNA, unde i s-au adus la cunoștință învinuirile. Apoi, DNA a informat că fostul premier este suspect, că s-a dispus efectuarea urmăririi penale, dar și sechestru asigurător pe bunuri imobile”.

Pe 25 ianuarie 2021, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Tăriceanu pentru „săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită” de 800.000 de dolari, în Dosarul Microsoft. Fostul premier a primit calitatea de inculpat.

În martie 2021, Tăriceanu a fost trimis în judecată de procurori. Potrivit rechizitoriului, a fost acuzat că a cerut în 2007 și a primit în 2008 „foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă”, el urmând să dea, ca premier, mai multe hotărâri de Guvern favorabile unei companii. Este vorba despre firma austriacă Fujitsu Siemens Computers Gmbh Austria. Mai precis, DNA l-a acuzat că Guvernul urma să extindă contractele cu Microsoft pentru licențele unor computere din școli.

Călin Popescu Tăriceanu a negat atunci acuzațiile și a susținut pentru Libertatea că acesta este unul dintre dosarele instrumentate pentru a-l compromite politic după o carieră de 30 de ani.

Urmărește-ne pe Google News