Afirmațiile au fost făcute în cadrul Reuniunii Asociației Senatelor din Europa (ASE) care are loc astăzi la București. La eveniment participă președinți și vicepreședinți ai camerelor superioare din Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Republica Cehă, Elveția, Franța, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Slovenia și Spania, secretarul general al Consiliului Federal din Germania, precum și președintele Senatului irlandez, în calitate de invitat special.
Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre statul paralel, servicii de informații și atitudinea părtinitoare a Comisiei Europene.
„În redactarea numeroaselor rapoarte din ultimii unsprezece ani ale Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Comisia s-a bizuit aproape exclusiv pe imaginea deformată ce i-a fost furnizată de instituţiile de forţă ale statului şi pe percepţiile vehiculate în anumite medii de presă şi grupuri de presiune şi de interese. Aşteptăm încă din partea Comisiei să se poziţioneze cu privire la adevărurile incomode care ies la suprafaţă la Bucureşti şi să explice de ce a desconsiderat şi ignorat sistematic semnalele de alarmă ce i-au fost trimise de anumite persoane cu privire la gravele abuzuri comise de unele instituţii şi persoane din sistemul judiciar”, a spus acesta.
Tăriceanu a mai afirmat că, din cauza politicii părtinitoare, uneori chiar partizane a Comisiei, Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost ţinut captiv de sistemul de influenţă ocult şi meta-legal coordonat de Serviciul Român de Informaţii şi de Direcţia Naţională Anticorupţie, devenind pur şi simplu un alt instrument, la nivel naţional, de presiune asupra oponenţilor acestui sistem paralel cu statul de drept”.
”După aderarea României la UE, s-a creat aici un sistem represiv asemănător cu modelul Securității din anii 50. Semnele existenței acestui sistem cu rădăcini staliniste sunt indiscutabile – arestări abuzive, plimbarea oamenilor încătușați prin fața camerelor de luat vederi, scurgerea către mass media de informații din dosare. În practică, prezumția de nevinovăție a fost abolită, iar judecătorii au fost presați în mod constant, prin amenințări directe și publice, să dea condamnările cerute de DNA, la instrucțiunea SRI”, a spus președintele Senatului.
Călin Popescu Tăriceanu a mai afirmat că s-a ajuns arestarea și inculparea, uneori dovedită nedreaptă a unor judecători de la Înalta Curte sau de la Curtea Constituțională. Până de curând, acest sistem a fost încurajat chiar de Comisia Europeană”.
„Existența și tolerarea, inclusiv de către unii dintre partenerii noștri europeni, a sistemului paralel de administrare a luptei împotriva corupției a avut rezultate greu de corectat: în primul rând, România a fost portretizată ca o țară în care incidența corupției se măsoară după numărul de arestări și rechizitorii instrumentate de instituții care se dovedește astăzi că s-au lăsat ele însele corupte de exercițiul puterii nelimitate, prin deformarea mecanismelor de control și verificare reciprocă prevăzute de Constituție.