UPDATE ora 16.00. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi că în perioada în care a fost supravegheat nu a primit informaţii de la Serviciul de Protecţie şi Pază că ar face obiectul unor măsuri de monitorizare din partea Procuraturii prin Serviciul Român de Informaţii.
„La nedumerirea pe care o aveţi în legătură cu prestaţia SPP v-am răspuns foarte clar, lipsit de echivoc, că în perioada în care am avut parte de această supraveghere nu am primit informaţii potrivit cărora aş face obiectul unor măsuri de supraveghere din partea Procuraturii prin Serviciul Român de Informaţii. Nu am avut din partea SPP nicio semnalizare care să îmi indice că sunt obiectul unei astfel de supravegheri pe perioada cât am beneficiat de serviciile SPP. Acest lucru poate să presupună mai multe variante. Una din variante este că serviciile care făceau aceste operaţiuni erau atât de discrete încât reuşeau, precum musca, să nu fie văzute nici de SPP. Intrau poate pe burlan şi pe burlan nu era asigurată niciun fel de pază. Ca în filme”, a afirmat Tăriceanu, la audierea sa din Comisia parlamentară de anchetă a SPP.
El a precizat că a primit „în urmă cu ceva timp” o informare de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în care a fost înştiinţat „de o serie de interceptări” care s-au făcut în ceea ce priveşte persoana sa.
„Nu pot să vă spun mai mult, pentru că Parchetul de pe lângă Înalta Curte nu a detaliat când, care au fost perioadele când s-a făcut urmărirea mea, care au fost mijloacele tehnice care au fost folosite, ş.a.m.d. E o problemă care rămâne de verificat în ceea ce priveşte mijloacele tehnice, în ziua de astăzi se pot face interceptări de conversaţii nu numai de convorbiri telefonice şi prin alte modalităţi decât plantarea unui microfon. Există diferite modalităţi. Sigur că telefonul, televizorul pot să fie folosite ca mijloace de interceptare în mod curent, acesta este rezultatul tehnologiilor care au evoluat”, a spus Tăriceanu.
Şeful Senatului a menţionat că, pe lângă aceste informaţii de la PÎCCJ, are în acelaşi timp un dosar în care a fost acuzat de mărturie mincinoasă şi a fost achitat în primă instanţă la Înalta Curte.
„Ne-a semnalat (Dumitru Iliescu – n.r.) un caz similar, suspicionând că ar fi o implicare a personalului din SPP în speţa domnului preşedinte al Senatului, domnul Tăriceanu şi ca atare, prin votul unanim al comisiei, am decis ca săptămâna viitoare, în funcţie de programul dumnealui, să îl invităm pe dl Tăriceanu la audieri în comisie”, a declarat, marţea trecută, după audieri, preşedintele Comisiei de anchetă privind eventuala implicare SPP în politică, senatorul PSD Daniel Butunoi, despre audierea lui Dumitru Iliescu, fost director al SPP, conform Mediafax.
În timpul audierilor, Iliescu a menționat că, din punctul său de vedere, SPP ar fi trebuit să știe despre cei șapte ani în care Călin Popescu Tăriceanu a fost interceptat pe mandat de siguranță națională.
„Lucrurile sunt foarte simple. Aşa cum le-a expus domnul Iliescu, competenţele SPP, o parte foarte consistentă din partea de protecţie o reprezintă protecţia informativă. După părerea dumnealui, cei 7 ani de ascultare a domnului Tăriceanu nu numai că sunt ilegali, dar serviciul trebuia să ştie şi trebuia să ia măsuri pentru contracararea acestor activităţi. De aceea vrem să îl invităm pe dl Tăriceanu, să ne explice ce s-a întâmplat în cei 7 ani de mandat de ascultare”, a precizat, marţi, Butunoi.
După audierea în comisia specială de anchetă, Dumitru Iliescu, fostul director al SPP, a declarat că „oricine” se poate implica în politică, făcând referire la posibila implicare a serviciului secret în activitatea unor partide politice. A spus, însă, că nu are astfel de informații legate de SPP.
Potrivit Mediafax, Varujan Vosganian, vicepreședintele ALDE, a declarat că trebuie să existe o evaluare cu privire la ce s-a întâmplat în perioada în care a funcționat binomul SRI-DNA, în contextul în care există informații potrivit cărora Călin Popescu Tăriceanu a fost interceptat prin plantarea de microfoane în casă.
Avocatul lui Călin Popescu Tăriceanu, Dan Apostol, a susţinut, pe 24 septembrie, într-o declaraţie, că preşedintele Senatului a fost urmărit de procurori, inclusiv prin plantare de microfoane în casă, atât în dosarul Microsoft, dar şi în cauza privind mărturia mincinoasă. Apărătorul a adăugat că dosarul de mărturie mincinoasă este bazat pe un act ilegal al Parchetului.
Pe 22 mai, Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), în dosarul în care a fost acuzat de mărturie mincinoasă. Decizia nu este definitivă.
Citește și 200.000 euro tocați în Sectorul 5 pe Zilele Recoltei: standuri de chiloți din China și o singură tarabă cu legume!