Povestea multor oameni despre care se poate spune ca au reusit in viata incepe cu “am pornit-o de la zero”. Calin Dandu, un prosper om de afaceri, este unul dintre romanii care traiesc acum “visul american”, nu insa inainte de a fi gustat din amarul strainatatii. A plecat din Romania acum opt ani, ca si alti tineri care simteau ca isi irosesc timpul aici. Primii ani departe de casa nu au fost usori, dar asta nu l-a descurajat sa mearga mai departe.
Acum opt ani, Calin Dandu s-a hotarat sa ia viata in piept. Voia sa ajunga cu orice pret in America. Singura cale de a-si vedea visul cu ochii a fost sa se angajeze ca ospatar pe un vas de croaziera, cu destinatia Insulele Caraibe.
“In Romania eram ca si legat la maini si la picioare. Imi cunosteam potentialul si simteam ca in tara nu mi-l pot exploata. Vaporul a fost o modalitate de a ramane in Statele Unite. Aveam atunci 22 de ani si nimeni nu mi-ar fi dat altfel viza de America”, ne-a spus Calin Dandu. In Romania, predase limba engleza la o scoala. Faptul ca stapanea la perfectie engleza avea sa-l ajute sa se descurce mai usor la noul loc de munca. Tanarul, originar din comunaVoslobeni, judetul Harghita, a lucrat pe vas timp de noua luni. Atat i-a luat sa stranga banii pe care-i imprumutase la plecarea din tara, dar si sa agoni-seasca ceva pentru viata “pe uscat”. Calin a debarcat in orasul american Baton Rouge. A inceput sa lucreze ca muncitor in constructii, o slujba destul de instabila, avand in vedere ca nu tot timpul era de munca. Pentru a gasi de lucru, batea din poarta in poarta.
“Era greu, munceam vreo trei saptamani si pe urma stateam. Au fost perioade in care imi numaram fiecare cent. Am mancat la crenvursti si hamburgeri de mi s-a acrit”, isi aminteste, astazi, omul de afaceri.
Viata in America nu era deloc roz. A continuat sa creada ca cineva, acolo sus, il iubeste si ca nu il va lasa intr-un moment de cumpana. “Eram mult mai hotarat sa raman si sa fac ceva aici decat sa ma intorc in Romania”, ne-a mai spus el. Ambitia sa nu a fost desarta. Dupa o munca pe branci timp de cativa ani, a reusit sa-si deschida, impreuna cu un prieten, tot roman, o companie de constructii in New Orleans, oras unde locuieste astazi. Incetul cu incetul, compania, care are ca profil executarea de tencuieli exterioare si detalii arhitecturale, a castigat clienti importanti. De la case mai mici au inceput sa construiasca imobile de lux: sedii ale unor firme foarte bine cotate, hoteluri scumpe si vile particulare de milioane de dolari. Compania celor doi romani a reusit sa se impuna pe piata constructiilor din New Orleans. Acesta a fost si motivul pentru care, dupa ce uraganul Katrina a distrus, in septembrie, anul trecut, orasul New Orleans, au fost contactati sa contribuie la reconstruirea zonei. “Situatia este in continuare confuza aici. Va fi o zona de constructie inca patru-cinci ani. S-a reusit refacerea a doar aproximativ 30% din locuinte. Cele in care oamenii s-au mutat deja le numeri pe degete“, ne-a povestit Calin Dandu.
La cei 30 de ani ai sai, se simte un om realizat. Acum, cand si-a asigurat un confort financiar, isi face planuri sa revina in tara, la vara. Doar in vizita, insa. Nu si-a mai vazut familia de sapte ani. Cand a plecat de acasa, era un tanar de 22 de ani, in cautarea drumului. Acum, parintii sai vor descoperi un barbat in toata firea, care si-a implinit visul.
Multe dintre imobilele afectate de Katrina, de la case mai modeste pana la vile de lux, sunt refacute de compania de constructii a romanului Calin Dandu. “La New Orleans s-a reusit refacerea a doar 30% din locuinte”, ne-a spus tanarul.